Varičele, boginje
Profimedia
Varičele, boginje

Profimedia

Varičele, boginje, Foto: Profimedia

Domaći stručnjaci upozoravaju da se ova opaka bolest vraća i u našu zemlju jer je sve više onih koji odbijaju da vakcinišu decu, te nam je procenat vakcinisanosti manji nego ratnih devedesetih.

Naime, nijedno od preminule dece u Rumuniji nije bilo vakcinisano, saopštio je ministar zdravlja te zemlje.

Kako je naveo, od februara 2016. tom se bolešću zarazilo čak 3.400 osoba. Godinu dana ranije pak bilo je sedam slučajeva zaraze, bez ijednog smrtnog slučaja.

- Apelujemo na građane da se vakcinišu. To je jedini efikasan način sprečavanja bolesti - napomenuo je Bodog i pojasnio da je procenat vakcinisanosti stanovništva od ospica 80 odsto za prvu dozu i 50 za drugu, dok je Svetska zdravstvena organizacija preporučila vakcinisanje od 95 odsto.

Da se ova zarazna bolest polako, ali sigurno vraća u Srbiju, upozorava prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

- Od boginja se umire čak i u razvijenim zemljama, pa se u Evropi očekuje da je smrtnost manja od jednog u hiljadu. No krenula je ta
kampanja da je ta vakcina navodno opasna, iako je potpuno bezbedna, pa je sada problem što danas u Beogradu ima manje vakcinisanih od tih 80 odsto u Rumuniji. U pojedinim delovima prestonice vakcinisanost je tek oko 65 odsto, iako mora biti preko 90 odsto vakcinisanih
da ne bi bilo epidemije. Dok smo pre deset godina imali pokrivenost od oko 90 odsto, danas je to znatno manje. Mi smo bolest malih boginja eliminisali, a poslednjih godina nam se vraća i, po svemu sudeći, tek nas očekuju epidemije ako se nešto ne promeni - napominje Radovanović za „Alo!”.

On podseća da je prethodnih godina u Srbiji bilo nekoliko stotina slučajeva zaraze, dok početkom devedesetih godina uopšte nismo imali obolele.

- Zato je ovo što se dešava u Rumuniji upozorenje za nas, jer je sve veći procenat onih koji se ne vakcinišu, kao i pedijatara koji ne insistiraju
kod roditelja da vakcinišu decu. Nama će se to osvetiti i to je poruka za roditelje i pedijatre koji nesavesno obavljaju svoj posao - ističe Radovanović.

Prema izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u šest evropskih zemalja boginje su endemske, a radi se o Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj i Rumuniji.

Komentari (10)

Ina

13.03.2017 17:13

Tu zabunu roditeljima su uneli sami doktori. Nije to poteklo tek tako pa sad djavo kriv. Trebali su da cvrsto stoje iza toga da evidentnu epidemiju autizma ne izaziva ta vakcina, vec nece ni jedan doktor da garantuje bezbednost vakcine. Najlakse je kriviti roditelje.

A vakcine

13.03.2017 18:29

@Ina - koje su stgle beše BIH. lincovali doktora a kasnije potvrdili njegovi tezu da su neisprravne.

Mili

13.03.2017 19:06

@Ina - Kakva Bosna, ceo svet je protiv MMR vakcine. Japan je i ukinuo. Strucnjaci, pitam ja vas: da li je bolje da dete prelezi boginje ili dobije autizam?

Dosta

13.03.2017 17:38

SVAKI DAN ISTA SLIKA I ISTI NATPIS.

ivica

13.03.2017 18:13

Naravno da decu ne treba vakcinisati protiv boginja, kada obole neka ih vode kod glavnog zagovornika antivakcinacije prof. Nestorovića ili kod doktorke Velkov da ih leči gledanjem u sunce....

Hvala Nestorovicu

13.03.2017 18:27

@ivica - što je spasao dečaka iz Ubske opštine i bez uputa lečio jer nisu dali uput u VA. DOKTORE SLUZIO SAM VOJSKU I IMAM 3 DECE. HVALA TI OD NEBA DO ZEMLJE.

Riki

14.03.2017 00:34

E kad mi tzv dr.mr.pr Radovanovic kaze da nesto moram,e tek onda necu. Da li sme da kaze bilo ko,ko reklamira vakcine,koliko ga farmacija placa? Zasto pre vakcine decu detaljno ne pregledaju:krv,urin,imunitet i sl.? Zasto pre vakcinacije ne daju roditeljima da procitaju upustvo iz kutije vec kazu...a ajte majka,sta tu ima da se cita,eto i vi ste vakcinisani pa sta vam fali... Otkud znas sta mi fali il ne? Necu bre. Nedam. Svoju decu volim i bas zato ne dam da budu zamorcici farmacije.

zx

14.03.2017 07:06

A koja je verovatnoca da dobije autizam? Znate li vi uopste sta je sutuzam ili idete za masom, culi ste pa ajde? Kada se javlja inace? A kada se javlja zbog vakcine? I sta se desi ako dete ne primi vakcinu, a postane autistucno?

sacha

14.03.2017 11:38

U vrticu mog deteta imaju 3 autisticna decaka 2013 godiste, roditelji su odbili vakcinu........... ....

Srbin

14.03.2017 11:40

Pa kad se preko svih medija promoviše nevakcinisanje!