Boginje svrab češanje alergija bubuljice morbili male boginje
shutterstock
Boginje svrab češanje alergija bubuljice morbili male boginje

shutterstock

Boginje, Foto: shutterstock

Samo u Srbiji! U najvećem tržnom centru u Nišu, osim velikog popusta koji dobijate na željeni komad odeće ili obuće, sleduju vas pride i potpuno besplatne - varičele! Nišlije su ovih dana obavestili redakciju “Alo!”, ali su pisali i na Fejsbuku, da njihovim omiljenim tržnim centrom šetaju dečica koja imaju varičele, jer njihove mame nisu mogle da propuste prazničnu euforiju i ne kupe ono što su želele!

Da stvar bude gora, istim tim tržnim centrom, najvećim u gradu, šetaju i trudnice koje nikako ne bi trebalo da dobiju tu vrstu boginja!

- Išli smo i mi u kupovinu! Moja ćerka dobila je varičele posle toga. Ne kažem da ih je tamo pokupila, ali stvarno ne mogu da shvatim da bilo ko izvede dete koje ima boginje u tržni centar! Sa druge strane, mališanima koji su dobili boginje već je oslabljen imunitet i mogu da “zarade” još nešto pride tokom te kupovine. Takođe, ima puno trudnica koje su požurile da iskoriste velika sniženja i nabave sve što im je neophodno. Njima varičele nikako ne trebaju jer mogu da izazovu posledice tokom trudnoće - navodi sagovornica “Alo!” iz Niša, inače zdravstveni radnik, koja je insistirala na anonimsnosti.

Lekari: "Kućni karantin" je obavezan

Prof. dr Žarko Ranković savetovao je roditeljima da čuvaju svoju decu.

- Ako mališani imaju varičele ili neku drugu infektivnu bolest trebalo bi da budu kod kuće do tri nedelje. Roditelji moraju da sačekaju da se dete oporavi. Još se tačno ne zna do kada je ono zarazno, kada su u pitanju varičele. Jedno mišljenje je da je to tokom izbijanja ospe, a drugo dok poslednja krastica ne otpadne. Takođe, ranije se verovalo da decu ne treba kupati, dok je sada suprotno. Preporučljivo je kupanje mlakom vodom. Koža će tada bolje da diše, a temperatura da spadne. Istovremeno se sprečavaju bakterijske infekcije - naveo je on.

Prema njenim rečima, ljudi iz Niša ne veruju šta ih je snašlo - male boginje i varičele u isto vreme!

- Da li bi trebalo ispred svih tržnih centara tokom ovih sniženja da stoje zdravstveni inspektori i naplaćuju kazne za zanemarivanje dece, pitanje koje ovih dana postavljaju moji sugrađani - završila je ona.

Na “situaciju” u Nišu silno se iznenadio prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpki infektolog iz tog grada, koji je apelovao na sve majke da ne izvode inficiranu decu napolje i u tržne centre jer mogu da im ugroze zdravlje!

- Sa druge strane, ugrožavaju ga i ostaloj deci i odraslima koji nisu preležali varičele. Oboleli mališani mogu da dobiju druge bolesti jer im je imunitet oslabljen. Jer varičele su vrsta boginja koje izaziva virus iz familije herpes virusa, prenosi se kapljično, a može da izazove i teške komplikacije, baš kao i druge infektivne bolesti. Zapaljenje malog mozga, je jedna od najtežih, a ostale su zapaljenje pluća, uha, razne bakterijske i virusne superinfekcije - upozorava prof. dr Ranković i dodaje da u Nišu ima i malih boginja i da nikome ne trebaju varičele i te druge boginje u kombinaciji.