Sedište BMW u Minhenu
Profimedia
Sedište BMW u Minhenu

Profimedia

Sedište BMW u Minhenu, Foto: Profimedia

 

Nemački automobilski gigant iskoristio je 100 godina od osnivanja kompanije da se izvine zbog nacističke prošlosti.

Izvinjenje i saopštenje "dubokog žaljenja" zbog uloge u korištenju radnika-robova radi snabdevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero-motorima kompanija je iznela zajedno sa vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije.

U saopštenju se ističe da se kompanija suočava sa "mračnim poglavljem svoje istorije" u gradu Minhenu, odakle nacisti, odnosno nacistička partija, vuku svoje korene, piše "Dejli mejl".

Kompanija je koristila prisilne radnike, osuđenike i logoraše za proizvodnju aero-motora.

U međuvremenu, hiljade ljudi okupilo se danas u Minhenu na svečanoj proslavi 100 godina od osnivanja "Bavarske fabrike motora".

Komentari (3)

Goran

07.03.2016 19:54

A Ford? Hugo Boss?

mihailo

07.03.2016 20:17

@Goran - I dan danas večinski vlasnici koncerna BMW su naslednici sina Magde Gebels, SS oficira koji nije bio u Hitlerovom bunkeru kad je pobila svoju decu i sa mužem izvršila samoubistvo...to se diskretno prečutkuje.

PENZIONER BMW

08.03.2016 10:54

KAKO GOD BILO FABRIKA JE MORALA DA RADI KADA VLAST NAREDI,KAO I SVUDA U SVETU.IPAK KAPA DOLE BMWu TEHNOLOGIJA,KULTURA RADA,BRIGA O RADNIKU,I NADASVE CISTOCA RAD RED DISCIPLINA I PARA KOLIKO TREBA.OBISAO SAM VECI DEO FABRIKE I NIKOME NIJE SMETALO STO SAM STRANAC,VEC NAPROTIV DRAGO IM JE DA SE PONOSE I POKAZU.