Maline
Miloš Cvetković
Maline

Miloš Cvetković

Ilustracija, Foto: Miloš Cvetković

Proizvođači malina će u petak, 23. juna obustaviti berbu i blokirati hlanjače ako država ne omogući da funkcioniše tržište i da otkupna cena maline bude 220, a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godne rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

"Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene", rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima - poljoprivrede, trgovine, finansija, kao i carini i predsedniku države sa zahtevom da se ispita zašto ne funkcionišu zakoni ponude i tražnje.

"Tražimo da se utvrdi ko je prošle godine dozvolio uvoz malina iz Poljske", rekao je Radović.

Malinari danas očekuju potvrdu zahteva za razgovor sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimović.

Nedimović je juče rekao da se zbog visoke otkupne cene proizvodnja malina "progresivno" širi.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivede ne može da određuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela "reaguje na terenu".

Komentari (6)

Pera Detlic

19.06.2017 12:26

Blokirajte autoputeve i aerodrome...samo tako mozete da postignete realnu cenu za malinu.

kostta

19.06.2017 13:08

@Pera Detlic - Da ti ćeš da im daš 200 dinara!

realista

19.06.2017 12:27

Oduvek malinari kukaju na hladnjacare. Neka razmisle, da su hladnjacari toliko losi zasto su prosle godine davali dobru cenu.Trziste diktira cenu a ako su malinari ljuti na hladnjacare neka izvoze ako mogu bez njih.

Lemi

19.06.2017 13:09

Sto se ne udruže i kupe svoje hladnjače i poblem resen?

pamtim kako je bilo

19.06.2017 14:54

Malinari (i svi poloprivredni proizvodjaci) nikako da shvate da bez udruzivanja i formiranje zadruga,uvek ce imati ovakve probleme.Nekada davno postojale su zadruge i otkup je bio organizovan.Ali...seljaku se ucinilo da moze sam da prodaje i to je islo dok su kolicine bile male.Sada je ponuda velika i bez organizovanja nemaju nikakve sanse.I jos nesto.Nemojte da poturate polku umesto vilemeta.Nije posteno i nigde vam nece proci.Izgubicete trziste nacisto jer niko ne voli prevarante.

saw

20.06.2017 06:36

i ja cu da blokiram nesto kad nece da mi kupe polovan auto po ceni koju sam ja umislio