Pomagao im patrijarh  Pavle, a danas i Irinej
Promo
Pomagao im patrijarh  Pavle, a danas i Irinej
Pomagao im patrijarh Pavle, a danas i Irinej, Foto: Promo

 

Humanitarna organizacija „Versko dobrotvorno starateljstvo“, koja deluje u okvirima SPC, uz blagoslov patrijarha Irineja, organizovala je letovanje za mnogočlane porodice, a nakon članka u našem listu pozvala je i Arambašiće. Pošto su najstarija deca već bila na moru, roditelji Radomir i Mirjana poveli su svoje najmlađe ukućane.
Kao što je „Alo!“ već pisao, Arambašiće je svojevremeno blagoslovio i patrijarh Pavle, koji im je za života mnogo pomagao. Njihova neverovatna priča nije promakla ni sadašnjem patrijarhu Irineju.


Njihovoj sreći nije bilo kraja, jer se, kako kaže glava kuće Radomir Arambašić (53), njemu i njegovoj supruzi ostvario san da sa svojom najmlađom decom odu prvi put na letovanje, i to u grčki grad Katerini.


- Ovo leto pamtiću dok sam živ, jer sve što smo posetili i doživeli nisam sanjao ni u najluđim snovima. Mi smo odabrani među osam porodica sa većim brojem dece, a sa kojima smo proveli divnih deset dana obilazeći plaže, manastire i znamenitosti. Preporodio sam se, osećam se deset godina mlađe. Znao sam da u vodi budem po tri sata i samo da plivam. Bio sam gori od dece - uz osmeh priča Radomir, koji je, kako kaže, u svom džepu imao svega deset evra, ali mu ni cent nije bio potreban jer su njegova deca imala obezbeđno sve što im je potrebno.

Najmnogobrojnija  beogradska porodica
Najmnogobrojnija beogradska porodica , Foto: Milorad Milanković


- Imali smo tri obroka i punu kesu užine za plažu. Kad god su deca imala želju da pojedu sladoled ili popiju sokić, dobila su od oca Branislava, koji je sve vreme bio sa svima nama. Čak smo i mi roditelji pojeli po jedan - kaže Radomir, dok se njegova žena Mirjana bori za reč. Prema njenim rečima ona se gospodski odmorila od kućnih obaveza, jer nije morala da razmišlja o ručku i čišćenju prašine.


- Pustila sam mozak na ispašu. Sve je bilo spremljeno i gotovo, a za tih deset dana zaboravila sam na šporet, dok deca nisu smela da se bune kao kod kuće, već su jela ono što im se servira. Usput sam se oslobodila straha od mora. Prvi put kad sam ušla u plićak, tresla sam se ko prut, da bi me moj Rajko ohrabrio i naveo da iz dana u dan plivam sve dublje - sa oduševljenjem priča Mirjana, dok nagovara najmlađu i najstidljiviju ćerku Isidoru (11) da nam ispriča svoje doživalje sa letovanja.
S obzirom na to da je pošla kao jedina devojčica među četvoricom braće, bilo joj je veoma dosadno sa dečacima, pa se zato sprijateljla sa mnogo druge dece i, što je najvažnije, naučila je da pliva.


- Uz pomoć brata Veselina savladala sam plivanje i sada sam super plivač. More mi se mnogo sviđa, pogotvo kada su veliki talasi, uopšte ih se ne bojim. Upoznala sam mnogo novih drugara sa kojima sam igrala odbojku na pesku, skupljala školjke i kamenčiće, a predveče šetala po parkiću. Mnogo mi je bilo lepo, i sada mi je veoma žao što je sve to tako brzo prošlo i što sam morala da se oprostim od svojih novostečenih prijatelja - sa setom u očima priča mala Isidora, koja jedva čeka da ponovo ide na more, dok se njena majka nada da će iduće godine na letovanje otići njihova ćerka Maja, koja ima devetoro dece.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: SPC

 

Ikona s posvetom Irineja

Porodica Arambašić je na dan putovanja prisustvovala molitvi za put u Sabornom hramu. - Posle molitve, Njegova svetost patrijarh Irinej je blagoslovio sve nas i poželeo nam da se lepo provedemo i odmorimo, posebno deca koja treba da se spreme za svoje školske obaveze koje počinju od jeseni. Najlepše od svega je što smo svi na poklon dobili ikonice sa potpisom patrijarha Irineja, koje sada zauzimaju posebno mesto na našem kućnom oltaru - ponosno priča Mira Arambašić pokazujući nam ikonice.

Komentari (6)

o Boze

09.10.2015 20:15

Radi li ova porodica ista drugo, osim sto prave i radjaju decu, on ima 53g, a njegova cerka Vec ima 9-oro dece. Svasta

momir brkic

09.10.2015 21:37

@o Boze - Crnogorsko more nije pozeljno jer je dalje od Grcke.Nece patrijaj da se crkveni novci trose u bratskoj Crnoj gori jer tamo se strajkuje i nije sigurno.Nisam nikad cuo za 65g zivota da je Tito spremao nekog na more.A i zasto bi kada je drzava bila drzava.Radomiru i Mirjani zelim jos djece i da se ne zaustavljaju do br 11.

PLAZA

10.10.2015 06:32

@o Boze - Onima koji imaju deset eura u dzepu poslednja stavka u zivotu je more, obicno. ;-)

PORODIČAN ČOVEK

09.10.2015 21:27

BRAVO. TAKO TREBA POMAGATI MNOGOČLANE PORODICE. NEK I NJIMA MALO SVANE . OVAJ ODMOR IM MNOGO ZNAČI .BRAVO ZA PATRIJARHA IRINEJA.

rodjak sa sela

10.10.2015 02:35

@PORODIČAN ČOVEK - Ako finansira Arambasice u tom slucaju treba sve porodice,koje su zeljne mora i morske grcke obale da pogura da i one osjete morske cari.

PORODIČAN ČOVEK

10.10.2015 15:36

BAŠ JE SUPER ŠTO SU BILI U BRATSKOJ ALI STVARNO BRATSKOJ PRAVOSLAVNOJ ZEMLJI GRČKOJ. TAMO NAS SRBE LEPO TRETIRAJU I NIKAD ZA 7 GODINA KAKO IDEM TAMO NISAM IMAO NEPRIJATNOSTI. SAMO LEPI UTISCI.HVALA PATRIJARHU IRINEJU ŠTO JE OMOGUĆIO OVIM LJUDIMA DA MALO ODMORE I TO PRVI PUT U ŽIVOTU NA MORU.