Dragan Bjelogrlić
FOTO: Promo
Vladimir Kecmanović

Goran Srdanov

Vladimir Kecmanović, Foto: Goran Srdanov

Generala Petra Živkovića i Mustafu Golubića, značajne figure u srpskoj istoriji između dva svetska rata, Kecmanović je, kaže, gradio koristeći njihov odnos zasnovan na arhineprijateljstvu.

Dragan Bjelogrlić

FOTO: Promo

Dragan Bjelogrlić, Foto: FOTO: Promo

Da li ste Bjelin poziv doživeli kao odgovornost ili kao privilegiju?

- Ako već moram da biram između odgovornosti i privilegije, opredeliću se za odgovor pod „b“, pogotovo što mi ovo nije bila prva saradnja sa Bjelom, a svaka je bila produktivna, jer smo obojica naviknuti da radimo u stanju permanentnog haosa. Za mene, to je gotovo idealan način rada.

Da li u savremenom Beogradu postoji Jataganmala, mesto bluda i razvrata? Ili makar ona na koju se ne zalazi bez preke potrebe?

- Blud i razvrat, pa i opasna mesta, danas su raspoređeni po raznim beogradskim kvartovima.
 

Nebojša Dugalić kao general Petar Živković

Promo

Nebojša Dugalić kao general Petar Živković, Foto: Promo

Homoseksualne sklonosti generala Živkovića samo su jedan sloj njegove kontroverzne ličnosti, a na koji detalj iz njegove bogate karijere ste se vi koncentrisali? Šta vam je bilo bitno dok ste gradili taj lik?

- Priča o generalu Petru Živkoviću je priča o „Crnoj ruci“, koja je izvršila atentat na Aleksandra Obrenovića i koja je dinastiju Karađorđević dovela na vlast. General je bio značajan deo zavereničke grupe, ali posle Solunskog procesa, u kojem se Aleksandar Karađorđević obračunao sa crnorukcima, Živković je izdao svoje drugove i postao stub novog režima. Osim toga, general Živković je bio čovek kojeg je princ Đorđe Karađorđević u svojim memoarima okarakterisao kao ključnog igrača u intrigama koje su se protiv njega vodile. Sve to ga, uz činjenicu da će ga Aleksandar imenovati za predsednika vlade nakon uvođenja Šestojanuarske diktature, čini intigrantnom ličnošću. U tom svetlu, njegovo seksualno opredeljenje tek je sporedna stvar.
 

Lik Maje Davidović je izmišljen

Na pitanje koji lik iz serije „Senke nad Balkanom” ga posebno fascinira, Vladimir Kecmanović kaže:

- Svaka od istorijskih ličnosti koje smo naveli fascinira na svoj način, ali za mene je najintrigantniji izmaštani lik Maje Davidović. Kada sam se uključio u tim scenarista, nju sam zatekao u konturama, pa sam je dalje gradio. Ona je žena koja se našla u kompleksnoj situaciji, najpre rođenjem, a onda i sopstvenim delovanjem. Konstantno vodi bitke koje prevazilaze njene moći, ali uprkos tome uspeva da se izbori - kaže Kecmanović za „Alo!”.

Da li ste očekivali da će seksualno opredeljenje jednog generala izazvati toliko kontroverzi kod domaće publike i da li smo sa ove vremenske distance spremni za tu priču? Drugim rečima, zašto nam je prihvatljiva gej premijerka, ali ne i gej general?

- Nisu mi poznate takve reakcije publike, ali opet, logično mi je da seksualno opredeljenje jednog generala može da intrigira ljude. Što se tiče drugog dela vašeg pitanja, Petar Živković, u periodu koji obrađuje prva sezona „Senki“, nije bio predsednik vlade, nego načelnik vojne bezbednosti. U nastavku serijala, koji pišemo, obradićemo i vreme u kojem je Živković bio premijer, a tada će biti mesta za ovakve analize. Mada, ne vidim na koji način seksualno opredeljenje može da bude mera za vrednovanje nečijeg delovanja.

Goran Bogdan kao Mustafa Golubić

Alo promo

Goran Bogdan kao Mustafa Golubić, Foto: Promo

Stvarali ste i lik ništa manje kontroverznog Mustafe Golubića. Šta vam je bitno da publika zna o njemu?

- Mustafa Golubić je jedan od najkontroverznijih likova 20. veka. To je čovek koji je na istorijsku pozornicu zakoračio kao kao srpski patriota, komita vojvode Tankosića, blizak „Crnoj ruci“, da bi posle pomenutog Solunskog procesa i izdaje Petra Živkovića postao neprijatelj dinastije. To ga je odvelo u komunizam, a zahvaljujući svojim sposobnostima, Mustafa je postao jedan od ključnih ljudi Staljinove obaveštajne službe. Između ostalog, pripisuje mu se i organizovanje atentata na Lava Trockog u Meksiku. Takav čovek je, logično, i u stvarnom životu, ali i u našoj seriji, bio Živkovićev arhineprijatelj.

Pročitajte i:

Komentari (2)

nedjo

10.11.2017 20:29

odlicna serija

aca

11.11.2017 08:27

vi stvarno verujete da ova limunada i papazjanija ista vrede pa gde bi ovaj neznalica zna da napise nesto dobro- ok kod nas sve prolazi jer to niko ni ne cita B-klasa serija D i DZ-- klasa scenario