Privatni detektiv
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pitajući ljude na Reditu da li se radi o samovolji poslodavca ili o nekom zakonu na koje se firma može pozvati, neimenovani Srbin objasnio je da ga je cela situacija stigla u nezgodno vreme, gde bi mu otkaz doneo još veće probleme. Ipak, ovakav postupak poslodavca nije nešto preko čega bi mogao tek tako da pređe.

"Imam situaciju na poslu zbog koje se razmišljam da li da dam otkaz, iako to sebi ne bih smeo da dozvolim. Napravio sam glupost, od toga ne bežim, desilo se ali pravili i drugi pre mene isto to pa niko nije kažnjen za pet godina koliko firma radi kod nas.

Rešio gazda da me kazni, kažem nije problem, iako to do sada nije bila praksa. Igrom slučaja u isto vreme smilovao se i da nam poveća malo platu jer smo se bunili cele godine, gomila dali otkaz zbog male plate. I onda svima povećao platu osim meni, plus me novčano kaznio. Tako da ispada da nisam jednom kažnjen nego na duži period.

Posao je jedan od onih kol centara u Kanadi kojih sada ima jer smo jeftina radna snaga. Poslodavac je naš lik ali živi u Kanadi", napisao je on, pa dodao da je u nedoumici jer ne zna da li poslodavac ima pravo da mu umanjuje zaradu nekoliko meseci dok se, kaže, ne smiluje da mu je uveća.

Na Reditu međutim, nisu imali reči utehe ili neke magične reči koje bi ga uputile na pravi put koji vodi ka povećanju plate. Pa se zato, većina složila da je u ovakvim situacijama najbolje dati otkaz.

"Može da te kazni novčano do 20% tri meseca. Naravno, ako je sproveo proceduru kako treba - dao ti upozorenje itd. Što se tiče plate, to je složenije - trebalo bi da svi imaju istu platu za isti posao. Ali ako je drugima promenjen opis posla ili tako nešto onda postoji osnova. Ovde bi moralo da se pogleda detaljnije", napisao mu je jedan pravnik.

"Imam za tebe dva topla saveta"

Za njim, stigli su i oni više laički komentari.

"Dva najtoplija saveta, traži drugi posao i nemoj nikad direktora/vlasnika/šefa da zoveš gazda", "Idi iz firme", "Alo brale daj otkaz odmah, šta čekaš?", "Imaš ti nepismeno da je obećao veću platu? Verovatno ne. Isto tako za plate kolegama. Dakle, to što nije ispunio neko obećanje, okači mačku o rep. Ružno i surovo zvuči, ali za to što obeća usmeno uvek može da se izvuče. To što ti je smanjio platu narednih X meseci je zapravo kazna. To što su ostali pravili greške, a na tebi se zalomilo - ili nemaš sreće ili je greška po mišljenju tvog nadređenog veća od ostalih", pisali su mu oni.

Šta biste vi uradili u ovom slučaju?

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading