iva sa aljaske
Foto: Alo/Printscreen/Tik Tok

Ona inače radi u fabrici za preradu ribe, i tamo odlazi sezonski već pet godina. Ljudi na društvenim mrežama joj se često obraćaju sa raznim pitanjima, a ona na sve ima odgovor.

Tako je jedna članica pitala zbog čega već pet godina radi u tuđoj državi i još nije otvorila i pokrenula neki svoj posao. Ona je sve obrazložila i lepo odgovorila: 

- Da objasnim zbog čega nisam. Prve godine kad sam došla, 2018. godine zaradila sam jako malo para, to je bila jako loša sezona, tako da od te godine - ništa. Druge godine, 2019. zaradila sam baš dosta para, tad sam bila devet meseci, ali kad sam se vratila krenula je korona, jednostavno ja sam bila na nekom plaćenom odsustvu, radili smo suprug i ja za minimalac, i od prilike nekih godinu i po dana ništa nismo radili, tako da smo živeli od tih para koje sam ja tu zaradila i od onog minimalca koji smo primali.

- 2021. godine takođe sam zaradila dosta para, tu sam radila negde od prilike oko šest meseci, to je bila i najteža godina. Nažalost, te godine sam pozajmila novac "prijateljima", i to veliki, i imam negde oko 7.000 evra u dugovima što sitnim, što krupnim. To je od te jedne jače sezone. A realno gledano, jedan od uslova kako da ideš na Aljasku i kako ćeš dobiti vizu jeste da imaš stalni posao u Srbiji. Taj meni dodatni posao u Srbiji, to jest stalni posao, mi je donosio za neko vreme, novac za plaćanje osnovnih računa, ali recimo svaki put kada sam bila ovde ja sam kući slala oko 1.000 dolara svakog meseca za neke dodatne jer sam na taj način gledala da nekako nadomestim deci (uglavnom je to bilo za letnji raspust) da nekako manje osete moje odsustvo od kuće, da mogu sebi priuštiti letovanja, da mogu ići na bazen svaki dan, da imaju neki svoj dinar i da im bar to leto kada ja nisam tu i kada sam odustna da oni nekako žive lakše, da imaju više para i mogućnosti. Tako da sam tek treće godine realno počela da odvajam neki novac sa strane. Drugo, taj posao koji ja planiram da u započnem u Srbiji zahteva dosta para. Znači, ne radi se o nekih 5.000 nego 20,30.000 evra koje sam ja morala da pomerim sa strane da ne bih imala briga da li ću imati dovoljno - obrazložila je ona i poentirala:

- Prva druga i treća sezona su me negde naučile da moram da pokrenem posa u Srbiji jer ako ovo samo ovako dođem i odradim onda se nekako raspem, jedne godine smo renovirali kuću, zamenili prozore, vrata stolariju. Nekako što imate više to se od vas očekuje više. Recimo kad imam neku svadbu svi računaju, ja radim na Aljasci, moraće da donesu više u koverti nego što bi inače nosila i tako mic po mic evo mene već pet godina i nadam se da će sada biti dovoljno da pokrenem neki svoj posao - zaključila je ona. 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading