Drago kamenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore odbila je da vrati 28 kilograma poludragog kamena (opala), koji je zaplenila pre više od deset godina na Aerodromu u Podgorici. Kako podseća, RTCG u toku je postupak medijacije koji se vodi pred kotorskim Osnovnim sudom, a vrednost spora je 300 miliona evra. Sud je zabranio Državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora.

Inače, medijacija je alternativni način rešavanja sporova, u kom treće nezavisno, neutralno i nepristrasno lice, posrednik – medijator, pomaže stranama u sukobu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja.

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Sterlenski Antoni, nakon što su zaplenjeni opali proglašeni državnom imovinom i smešteni u trezor Centralne banke Crne Gore (CBCG). Oni traže da im se vrati poludrago kamenje, dok se kao vrednost spora navodi 300 miliona evra.

ĐETIĆI NE DAJU DRAGO KAMENJE OD 300 MILIONA: Zaplena na aerodromu, i to još pre 10 godina

Foto: Shutterstock

 

 

U tužbi navode da je ovo poludrago kamenje vredelo 300 miliona evra, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, tačnije nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma. Takođe i zbog izmakle dobiti za protekli period i zateznih kamata.

RTCG navodi da se u izveštaju Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa navode detalji.

"U pitanju su predmeti koji su uneseni u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica, dok su kasnije usled nesuglasica lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koju su između sebe podneli, te nakon oglašavanja tih lica krivim za prekršaj iz člana 240 Carinskog zakona predmeti trajno oduzeti", navodi se u Izveštaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Putnici

Foto: Shutterstock

 

 

Postupak je ovaj put pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

"Osnovni sud u Kotoru je usvojio predlog za određivanje privremene mere i zabranio Državi da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora. Postupak je u toku, dok je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati predmete - opale", navodi se u Izvještaju.

Kotorski sud je zaustavio izvršnu vlast u nameri da proda dragulje

Kako dalje navodi crnogorski medij, kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. doneli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski.

ĐETIĆI NE DAJU DRAGO KAMENJE OD 300 MILIONA: Zaplena na aerodromu, i to još pre 10 godina

Foto: Shutterstock

 

 

Prema ranijim pisanjima Slobodne Evrope, njih dvojica su 2012. godine prijavili policiji vlasnika budvanskog hotela "Belvi" Branka Ćupića, kog su optužili da im je, kako su rekli, na "prevaru uzeo dragulje".

Policiji su ispričali da ih je Ćupić 2011. godine sačekao na podgoričkom aerodromu, gde su "zaobišli carinu" i poveo u hotel kao njegove goste a dragulje ostavio u hotelskom sefu.

Kada je Ćupić po njihovim tvrdnjama, godinu kasnije odbio da im vrati dragulje prijavili su ga policiji.

Nakon prijave, policija je zaplenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih je, u septembru 2012. godine, trajno oduzeo jer su, kako piše u rešenju, uneti mimo carinskih propisa što je krivično delo.

S obzirom na element krivičnog dela prilikom unosa, opali su postali državno vlasništvo i završili u sefu Centralne banke Crne Gore, navodi RTCG.

policija

RTCG

 

 

Osim što su im oduzeti dragulji, Ćupić, Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 evra u aprilu 2013. Presudu je izrekao podgorički Sud za prekršaje. Poslednju tužbu protiv Crne Gore su predali kotorskom sudu početkom prošle godine.

Merenjem 2014. godine utvrđeno je da je najviše vatrenog, belog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 figurica u obliku životinja, koje su teške nešto preko kilogram. O biznisima dvojice Južnoafrikanaca takođe nema mnogo podataka.

Robert Fenjek predstavlja se kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

Inače, kako navodi crnogorski medij, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsedenikom Milom Đukanovićem.

Zbog toga je pokrenuta istraga u vezi sa načinom na koji je Černetić ušao na prijem, no epilog nije poznat ni danas, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading