hapšenje lisice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bankman-Frid je dao nešto što je ličilo na izjavu izvinjenja, prenose mediji, rekavši da je donosio „sebične odluke“, koje ga proganjaju „svaki dan“.

Presudu je saopštio sudija Luis Kaplan.

Ko je Sem Bankman Frid?

Sem Bankman-Frid (31) sin dvojice pravnika sa Stanforda i diplomac Tehnološkog instituta u Masačusetsu, osuđen je za prevaru na internetu i zaveru protiv klijenata FTX-a i protiv zajmodavaca kompanije Alameda Research, zaveru da se počine prevare sa hartijama od vrednosti i zavera za vršenje robne prevare protiv investitora FTX-a i zavera da se izvrši pranje novca.

novac

Foto: Shutterstock

 

 

On se izjasnio da nije kriv po optužbama, koje su sve bile vezane za kolaps FTX-a i njegovog sestrinskog hedž fonda Alameda krajem prošle godine.

Slučaj Bankman-Frida upoređen je sa slučajem Elizabet Holms, osnivača kompanije za medicinske uređaje Theranos, koja je prestala sa radom 2018.

Holms, 39, osuđena je početkom 2022. po četiri tačke optužnice za prevaru investitora u Theranos nakon što je svedočila u svoju odbranu. Osuđena je na više od 11 godina zatvora, a kaznu je počela da služi u maju u ustanovi sa minimalnim obezbeđenjem u Brajanu u Teksasu.

OSUĐEN NA 25 GODINA ZBOG KRIPTO-PREVARE O KOJOJ BRUJI PLANETA:

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

 

Ali bivši savezni tužilac Pol Tučman kaže za CNBC da očekuje oštrije uslove za bivšeg generalnog direktora FTX, jer je „iznos pretrpljenih gubitaka jednostavno zapanjujući“.

Tučman je uporedio slučaj Bankman-Frida sa slučajem Bernija Medofa, koji je osuđen na 150 godina zatvora.

„Kao i Madof, veliki deo gubitaka u ovom slučaju su mali investitori. Nisu sve bile velike institucije, što zaista ima tendenciju da stvori veći pritisak za značajnu kaznu“, rekao je Tuhman.

Izvor: Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading