Uber
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Američka kompanija Uber, koja posluje u 70 zemalja sveta i 10.500 gradova, pristala je da plati 178 miliona dolara (271,8 miliona australijskih dolara) u tužbi australijskih taksi prevoznika i vozača. Oni navode da su izgubili prihod, kad je ova kompanija pokrenula posao u Australiji, saopštila je danas jedna advokatska firma a preneo Rojters.

Ova nagodba je peta po veličini u Australiji, stoji u saopštenju advokatske firme Moris Blakbern Advokati.

Uber

Foto: Shutterstock

 

Grupna tužba podnesena je još 2019. godine Vrhovnom sudu države Viktorija u ime više od 8.000 vlasnika taksi kompanija, vozača taksija i automobila za iznajmljivanje, optužujući Uber za kršenje zakona koji zahtevaju licenciranje taksija i automobila za iznajmljivanje.

U tužbi se navodi da je Uberov dolazak na australijsko tržište 2012. godine uzeo prihod od licenciranih taksista, takođe uništavajući vrednost licenci koje su platili.

Uber je rekao da nikada nije svesno prekršio zakon.

- Uber se borio iz sve snage na svakoj tački puta - rekao je u izjavi Majkl Doneli, glavni direktor  firme Moris Blakbern Advokati.

Portparol Ubera rekao je putem mejla da je kompanija doprinela šemama naknada za taksi na državnom nivou od 2018. godine i sa današnjom predloženom nagodbom, ova nasleđena pitanja čvrsto stavljaju u prošlost.

Uber

Foto: Shutterstock

 

 

Taksista Rod Barton, član kolektivne tužbe, rekao je da je nagodba potvrdila njegovo uverenje da je Uber svesno izbegao državna pravila licenciranja taksija.

- Vrlo dobro su znali da moraju da imaju svoje vozače i vozila koji su kompletno licencirani. Odlučili su da to ne urade, a uradili su mnogo stvari koje su im dale komercijalnu prednost u odnosu na taksi industriju, što je uspostavilo njihovo uporište na tržištu- rekao je Barton za Australian Brodkasting Korp.

Zakon je promenjen 2015. godine što je Uberu omogućilo rad bez taksi licenci, dok su vlade austraijskih država uspostavile šeme kompenzacija za taksiste i vlasnike licenci.

Izvor: Telegraf

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading