Prodaja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se prijavljuje, koliki je maksimalni iznos učešća koje majka može da dobije, da li se razlikuju iznosi za kupovinu stana i za izgradnju kuće u određenim područjima, koje uslove treba da ispuni majka da bi njena prijava bila prihvaćena i da bi dobila nepovratnu pomoć od države, kako izgleda procedura, kome se prijavljuje i da li dete mora da bude određenog uzrasta?

Bojana Milić iz Ministarstva za brigu o porodici objasnila je celokupnu proceduru.

- Totalna subvencija majkama za kupovinu prve nepokretnosti je jedna od najznačajnijih pronatalitetnih mera države. Novčana sredstva koje se obezbeđuju u skladu sa zakonom za svaku budžetsku godinu su bespovratna i država pruža podršku majkama prilikom kupovine prve nepokretnosti da svojoj porodici i svojoj deci obezbedi dom. Sve zavisi od toga da li majka kupuje kuću ili stan, ili se odlučuje za izgradnju kuće od toga zavisi koliki će iznos dobiti. Za kupovinu kuće ili stana, to je 20 odsto od kupoprodajne cene koja je utvrđena kupoprodajnim ugovorom, odnosno predugovorom. Ako se majka odluči za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave, za koja se utvrdi da su devastirana područja, iznos će biti 50 posto od vrednosti radova za izgradnju kuće, na osnovu tehničkog opisa, sa popisom radova i premerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta, a dok u ostalim jedinicama lokalne samouprave za izgradnju kuće će se dobiti 20 procenata od vrednosti radova, na osnovu opisa, premerom i predračunom - objasnila je ona.

Koje uslove treba da ispuni?

- Pravo se ostvaruje po rođenju deteta. Majka novorođenog deteta će ostvariti pravo ukoliko do sada nije stekla nepokretnost na svoje ime. Kada govorimo o nepokretnostima, govorimo o kući ili stanu, tj da u katastru nepokretnosti nije upisan stan ili kuća kao njena imovina, odnosno da ne poseduje zajedničku svojinu sa svojim supružnikom ili vanbračnim partnerom. Dete mora biti određenog uzrasta. Pravo se dobija pri rođenju, a majka može podneti zahtev u roku od godinu dana, što znači da dete mora biti mlađe od godinu dana - zaključila je Milićevićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading