KOMŠIJE ZABRANILE IGRE NA SREĆU NA 5 GODINA, PA PONIŠTILI ODLUKU: Opet će se vrteti ruleti
Shutterstock

Parlament Albanije je sa 72 glasa „za“ i samo dva protiv, ukinuo zabranu priređivanja igara na sreću iz 2019. Odluka je donesena na predlog Evropske komisije s ciljem suzbijanja crnog tržišta, podizanja nivoa budžetskih prihoda i obezbeđivanja transparentnosti u ovoj ekonomskoj delatnosti. 

Još jednom se pokazalo da su naprasne odluke o zatvaranju kladionica samo populističke i kontraproduktivne, odnosno da se u praksi ništa ne menja – klađenje se nastavlja, ali kroz neuređeno crno tržište. To neminovno dovodi do porasta stope kriminala, a država ostaje bez miliona od poreza legalnih priređivača na sreću.

Na predlog Evropske komisije, koja je više puta ukazivala na ove probleme, Albanija je ponovo omogućila legalno priređivanje igara na sreću. Shvatili su da su zabrana i ograničavanje loš potez koji na duže staze ništa ne reševaju i samo dovode do još većih problema.

Odluka najvišeg zakonodavnog tela rezultat je višegodišnje debate stručnjaka, ekonomskih analitičara i političkih grupacija, koje su kontinuirano ukazivale na problem crnog tržišta i veći broj slučajeva “pranja novca”.

Vladajuća Socijalistička partija nada se da će nova regulativa uspeti da podigne nivo javnih prihoda i podigne nivo ulaganja u sportska udruženja u Albaniji, prenosi bizlife.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading