čišćenje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Čini se da se radi o potencijalno unosnom poslu, a to da li je posao više ili manje isplativ, po rečima naše sagovornice Snežane Đuretek, zavisi najviše od prilagođavanja tržištu.

- Cene usluga agencije koju vodim se kreću od 750 dinara po satu za čišćenje bez naše hemije do 850 ukoliko koristimo sredstva, koja mi u agenciji nabavimo – rekla nam je ona.

Čišćenje

Foto: Shutterstock

 

Dodala je da potražnja hemije zavisi i od toga da li neko u gradu živi dugi niz godina ili se ipak skoro doselio i još uvek nije u potpunosti skućio.

- Ljudi koji ovde odavno žive mnogo manje traže čišćenje, a da pritom već nisu opskrbljeni hemijskim sredstvima, ali kada je reč o penzionerima i starijim osobama, njima takođe izlazimo u susret tako što ih nabavimo, da to ne bi morali da rade sami – naglasila je Đuretek.

S obzirom da vodi svoju agenciju u ovom poslu već punih 5 godina, smatra da su korekcije na tržištu donele i moranje za promenom razmišljanja i poslovanja.

- Neke firme koje se bave poslom u istoj branši kao i ja su cene svojih usluga digle previsoko (i do 1.200 dinara po satu) te samim tim nemaju posla koliko bi želeli jer se mušterije snalaze i uspevaju da pronađu usluge približno dostupnije svojim zaradama – kaže i dodaje da ponude za posao najviše dobijaju od vlasnika stanova, ali i da postoje poslovni prostori za koje su zaduženi.

ogledalo

Foto: Shutterstock

 

Dva faktora su najbitnija u izboru načina da se prostor očisti, a Snežana navodi da je vreme vrlo uticajna stavka jer ga mnogi prosto – nemaju.

- Bilo da se radi o ljudima koji su zaposleni ili recimo o majkama sa decom, mnogi ne nalaze dovoljno prostora u svojim obavezama i rasporedima, tako da im je jednostavnije da neko ko se tim poslom i bavi sav proces čišćenja odradi na najbolji mogući način – rekla nam je direktorka agencije “Cvetić“.

Cene mogu zavisiti i od stanja u kom se stan nalazi, tj. da li je u pitanju usluga čišćenja posle krečenja ili je stan u veoma zapuštenom stanju, što svakako diže cenu rada, a od dodatnih usluga agencije nude i peglanje kao posebnu stavku i tome slično.

Na više sajtova za uslužne delatnosti se mogu pronaći oglasi gde privatna lica nude poslove čišćenja ali se ni visina naplate njihovog rada ne razlikuje od navedenog proseka na nivou države.

NEKADA BILO 300 DINARA...

Cene čišćenja stanova i poslovnog prostora širom Beograda ali i Srbije variraju, ali ne “silaze“ ispod 700 dinara po satu, što je svakako skuplje u odnosu na pre nekoliko godina kada je najjeftinija opcija bila 300 dinara, dok je gornja granica danas najčešće oko 10 evra, piše Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading