LUKA JE OSTAO BEZ STANA I 4.000 EVRA! Ovako su ga namamili u prevaru: Ostave ključ i šifru, a onda...
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Naime, prevaranti kreiraju stranice koje podsećaju na internet stranice poznatih kompanija za upravljanje nekretninama te na prevaru uzimaju novac ljudima koji misle da su kod njih unajmili stan.

Među njima je i Luka Thiel (24) koji je za frankfurtske medije otkrio što mu se dogodilo i kako je ostao bez 4.000 evra.

Luka je bio srećan kad je napokon pronašao stan u Frankfurtu. Stan mu je ponudila navodna firma “Hausverwaltung Gerst & Steiger”.

Mladić koji je na magisteriju u Frankfurtu je stan mogao pogledati putem tzv. “beskontaktne procedure”, što znači da je stan mogao pogledati bez prisustva stanodavca, bez upravnika nekretnine. Takav način se koristio tokom pandemije koronavirusa.

– Bio je to novouređen dvosobni stan u četvrti Ginnheim, na mirnoj lokaciji, samo pet minuta od metroa, nisam mogao verovati da imam toliku sreću, rekao je Luka.

Ključ je bio ostavljen u kutiji ispred zgrade, koja se otvarala prethodno poslatoj šifri. Thielu se stan svideo i pristao je. Dobio je i ugovor, ugovor o najmu je poslan e-poštom i traženo je 4.000 evra za depozit i kiriju za prvi mesec.

Thiel je prebacio novac na nemački račun kompanije. To mu se činilo ozbiljnim, baš kao i veb stranica kompanije. Ali onda je došao hladan tuš: nije se mogao useliti, vlasnik je otkazao ugovor o najmu, i napisao kako će mu novac biti vraćen. No, mladić svoj novac još čeka i više ne može doći do lažne kompanije za upravljanje nekretninama.

– Navodna kompanija “Hausverwaltung Gerst & Steiger” poznata je i frankfurtskoj policiji, kaže istražiteljica Elisa Herbah.

Od decembra 2023, mnogi od pogođenih kontaktirali su policiju i, poput Thiela, očito su bili prevareni lažnim ponudama stanova. Osumnjičeni prevaranti postupaju na visokoprofesionalan način, koriste kvalitetno dizajnirane veb stranice i organiziraju “beskontaktne” preglede stanova diljem zemlje.

Navodna kompanija za upravljanje nekretninama još nije odgovorila na upit medija. Međutim, internet portal je još uvek onlajn ( 13. januara 2024.). Ono što je neobično što se portretne fotografije navodnih kontakt osoba nalaze se i na portalu jedne berlinske kompanije.

Nepoznati ljudi kopirali su slike, malo ih retuširali i iskoristili za svoju lažnu internetsku stranicu. Berlinska firma sebe vidi kao žrtvu i želi pokrenuti pravni postupak.

Šteta za Luku Thiela daleko je veća. Ne samo da je verovatno izgubio 4.000 evra već je otkazao najam stana u kojem je ranije stanovao i iz njega se mora iseliti krajem meseca te je trenutno bez novog stana.

Osumnjičeni prevaranti još nisu pronađeni, istraga je u toku širom zemlje. No postoji jedna stvar koju bi istražiteljka Herbah željela poručiti svima onima koji traže stan.

– Beskontaktni pregledi stana, kakvi su se ponekad koristili kao hitno rešenje tokom pandemije, sada bi trebalo da pobude sumnju. Nemojte prebacivati ​​novac osobama koje nikada niste osobno upoznali, rekla je istražiteljka, a prenosi Fenix magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading