posao
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

U Srbiji je sve više perionica veša, a i posao kućnih pomoćnika i pomoćnica, spremača i spremačica je sve više. Nekada se ova usluga preporučivala od usta do usta, a sve više se oglašavaju preko društvenih mreža, malih oglasa i lepljenjem plakata na javnim mestima. 

Radnici koji obavljaju ove poslove za druge sve češće se oglašavaju na Fejsbuk i Instagram grupama, ali i lepe plakate sa svojim brojevima telefona na lokalnim oglasnim tablama. 

Nedavno je jedna žena iz begoradskog naselja Mirijevo opisala kako i zašto naplaćuje svoje usluge:

"Čišćenje kuća i stanova - sat vremena se naplaćuje između 1.000 i 2.500 dinara. Ukoliko posao podrazumeva usisavanje, pranje posuđa i prozora, pranje veša i peglanje, važi prva cena; za ribanje podova, pranje i kačenje zavesa 1.500; za detaljno sređivanje zapuštenog kupatila i jako zapuštenih stanova 2.500 dinara na sat", objasnila je ona. 

Na komentar jedne korisnice Fejsbuka da naplaćuje usluge kao da sipa zlatnu prašinu, ona je odgovorila da svaka roba ima svog kupca, te da njeni klijenti znaju da ova usluga vredi i više od onoga što traži!

Pranje tuđeg veša

Ono što u Srbiji još uvek nije zaživelo punom parom, a u Americi, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Holandiji je normalno, je pranje i peglanje veša. 

Jedna kompanija u SAD radi po principu - uzme veš, pokupi, opere, osuši, ispegla i vrati ga sledećeg dana. Ovo je, kažu, još bolji posao, jer ne podrazumeva saginjanje kao kod ribanja, gospodskije i čistije. Poznato je da mnogi daju i bakšiš za ove usluge.

Jedna majka istakla je kako je zaradila 40.000 evra tokom 2021. perući tuđi veš preko Hampra. Radila je 18 do 25 tura dnevno i zarađivala oko 10 dolara po turi veša.

BONUS VIDEO: 

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading