UKOLIKO ŽELITE DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU, OVA 3 TRIKA MORATE ZNATI Pridržavajte se ovih saveta i već prvi mesec ćete videti rezultate
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat 'Bolja energija' vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

Dilema oko bojlera

* Da li će vam bojler biti uvek uključen ili ćete ga isključivati, pa ponovo paliti, zavisi od broja članova domaćinstva i veličine bojlera. Što je porodica brojnija, korisno je da bude stalno uključen, a kod manjih porodica stvar ide u obrnutom smeru. Ako je neko samac, najbolje da termostat namesti na temperaturu vode koja mu odgovara za kupanje, pa ne mora da troši veliku količinu vode.

* Čišćenje bojlera - Majstori koji popravljaju bojlere kažu da je za trajnost grejača najbolje da ne bude na maksimumu, zbog taloženja kamenca na zidovima i samom grejaču, jer on onda slabije greje i troši više struje. U krajevima gde je voda tvrda, treba kada primetimo da bojler sporije greje, pozvati majstora da ga očisti. To je mnogo jeftinije od čestog menjanja grejača ili celog bojlera.

* Zaštitna navlaka - Još jedan lak način za uštedu pri zagrevanju vode jeste izolacija bojlera zaštitnom navlakom, koja može da smanji gubitak toplote do 45 odsto, čime se potrošnja struje za zagrevanje vode smanjuje i do 10 odsto. Ako je bojler topao na dodir znači da nije dobro izolovan i da se toplota gubi. Nabavka izolacione navlake isplatiće se u roku od šest meseci.

Smanjite grejanje

Ljudi često sede u pregrejanim prostorijama, zbog previsoko podešenih termostata na grejnim telima. Ako se grejete na struju ili neko od fosilnih goriva, smanjivanjem unutrašnje temperature za jedan stepen, uštedećete i do 10 odsto novca u odnosu na prethodni račun.

Smanjiti odlaženje toplote iz kuće ili stana

Ukoliko imate funkcionalne roletne, uveče ih obavezno spustite. Tako ćete tokom zime dodatno smanjiti odlaženje toplote iz kuće ili stana. Nabavite prozore i vrata koji dihtuju. Ozbiljnije investicije koje će se isplatiti na duži period, uključujući poboljšanje izolacije okvira prozora, vrata, samih zidova i zamenu starijih grejnih tela novim (uključujući i boljere u kuhinji i kupatilu). Savremeni materijali i nove tehnologije izolacije mogu smanjiti troškove zagrevanja stambenog prostora do neverovatnih 50 odsto, a troškove zagrevanja vode za petinu.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading