struja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Plaćanje računa za električnu energiju važna je stavka u mesečnom budžetu svakog potrošača. Kako biste što manje novca izdvajali za ovu namenu, evo nekoliko jako korisnih saveta.

Primenite ih i ubrzo ćete videti rezultate uštede.

Televizori i kompjuteri

Radije izaberite LCD nego plazma televizor. Evo i zašto: Kod plazma ekrana svaki piksel predstavlja poseban izvor svetlosti koji se po potrebi osvetljava. LCD je efikasniji jer blokira svu nepotrebnu pozadinsku svetlost i životni vek mu je duži.

Kupite laptop, s obzirom na to da se uglavnom napaja preko baterije, troši manje energije od klasičnog računara.

* Da razotkrijemo još jednu zabludu - upotreba skrin-sejvera ne štedi energiju. Naime, računari koriste približno istu količinu struje kod paljenja, kao i kod rada od nekoliko sekundi. Zato je poželjno isključiti monitor ukoliko ne planirate da koristite računar narednih 20 minuta, a čitav kompjuter, ako na njemu nećete raditi naredna dva sata.

Pažljivo čistite ekrane. Ne trošite novac na skupe preparate, dovoljna vam je destilovana voda. Sipajte u malu bocu za raspršivanje, ali nemojte prskati direktno na ekran, već na mekanu, suvu, pamučnu krpu. Pritisnite krpu samo onoliko koliko je potrebno da dodiruje ekran.

Kuhinjski aparati

Značajnu uštedu, kada je reč o potrošnji električne energije, možete napraviti upravo u kuhinji. Dok kuvate, poslužite se sledeći trikom:

Veličina posude neka tačno pokriva ringlu ili plamen gasnog gorionika. Kod šporeta na gas, plamen treba da zagreva samo donju površinu posude. Kada vrhovi vatre idu preko stranica posude, energija i novac troše se uzalud.

Redovno otapajte frižider. Otopite frižider čim vidite da se nakupio led. On u unutrašnjosti deluje kao izolator, pa kompresor mora duže da radi i troši više struje.

* Kada kuvate, obavezno poklopite šerpe i lonce.

Kuvajte jela za dva dana, jer ćete ređe uključivati šporet.

Mašina za veš

Mašinu uključujte samo kada imate količinu veša koja će je napuniti. Slobodno perite na nižim temperaturama (40, 60 stepeni), jer su današnji praškovi daleko efikasniji nego nekada. Iskuvavajte veš samo u slučajevima kada je on jako zaprljan. Pranje na umerenim temperaturama neće samo uštedeti energiju i novac, već će i odeća duže trajati, bez ispiranja boja.

Gasite sijalice

* Uvek gasite svetlo kada napuštate prostoriju. Ukoliko neke sijalice u vašem domaćinstvu rade više od četiri sata dnevno, požljeno je zameniti ih neonkama. One će sa trećinom potrošnje u odnosu na obične, podjednako obavljati svoju funkciju. Dodatna pogodnost je što će one trajati nekoliko puta duže.

Isključite sve električne uređaje

Kada odlazite od kuće duže od jednog dana, potpuno isključite televizor, računar, muzički uređaj... Ako ih ostavite na "stend baj" aranžmanu i dalje će trošiti električnu energiju i zagrevati okolinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading