OVO SU 3 TOP LOKACIJE ZA KUPOVINU JEFTINOG STANA U SRBIJI: 50 kvadrata i za 70.000 evra!
Foto: Printscreen/Printskrin: Google Street View

Prema izveštaju portala Nekretnine.rs za novembar neke opštine u Srbiji zabeležile su pad cena nekretnina ali na nekim lokacijama su u isto vreme i malo porasle. Ovo simbolično variranje nije znatno promenilo cene kvadrata koje su do sada važile za pojedine lokacije.

Beograd i dalje važi za grad gde su cene kvadrata najviše, a Novi Sad je odmah iza njega. Zatim sledi Niš, Kragujevac i Pančevo.

Stan od 50 kvadrata u Pančevu 70.000 evra

Pančevo je poslednjih godina postala vrlo atraktivna lokacija za sve one koji iz poslovnih ili ličnih razloga žele da žive blizu Beograda. Imajući u vidu da se od prestonice do ovog grada stiže za manje od pola sata kolima, ni ne čudi što se poslednjih godina sve više gradi i naseljava.

Neizostavna činjenica je da su cene kvadrata u ovom gradu znatno niže nego na beogradskoj periferiji. Prema izveštaju portala Nekretnine za prošli mesec, prosečna cena kvadrata u Pančevu iznosila je 1.370 evra. Kupci koji ovih dana nameravaju da pazare nekretninu od 50 kvadrata, na gradskoj lokaciji u Pančevu za nju će morati da iskeširaju tačno 68.500 evra.

Stan od 50 kvadrata u Nišu oko 75.000 evra

Imajući u vidu da su i u Nišu smešteni mnogi fakulteti, ovaj grad je takođe među traženim lokacijama za kupovinu nekretnine. Prošlogodišnja situacija sa podivljalim cenama kirija, takođe je jednim delom uticala na to da se mnogi roditelji odlučuje da budućem studentu obezbede krov nad glavom, što je svakako mnogo povoljnije nego u prestonici.

Cene kvadrata u Nišu na centralnim lokacijama kreću se oko 1.500 evra. Najjeftinija je opština Pantelej, gde je prema novembarskom izveštaju kvadratni metar koštao 1.485 evra. Za one koji već razmatraju ovu lokaciju gde bi kupili stan da u njemu žive ili da ga iznajmljuju, dobra vest je da je u prošlom mesecu zabeležen i blagi pad cena, i to za 0,74 odsto.

Prema tome, stan od 50 kvadrata na opštini Pantelej koštao bi tačno 74.250 evra. Nije velika razlika u kvadrat

Stan od 50 kvadrata u Mirijevu blizu 100.000 evra

Mirijevo je jedna od najpopularnijih lokacija u Beogradu gde su cene u poređenju sa gradskim lokacijama skoro u pola niže. Pre nekoliko godina, kada je ova lokacija tek bila prepoznata od strane investitora cene novih stanova bile su znatno niže. Međutim, potražnja i celokupna situacija na tržištu nekretnina doveli su do toga da se i ova lokacija po ceni izdigne.

Prosečan kvadratni metar na Mirijevu košta 1.875 evra, pa bi kupce koji ovih dana nameravaju da pazare stan od 50 kvadrata na ovoj opštini, koštalo 93.750 evra. Iako se radi o ozbiljnoj sumi, ipak treba imati u vidu da po današnjim cenama kvadrata samo na periferiji još može da se nađe stan za pomenutu cifru.

Stanovi bi mogli da pojeftine i do 20 odsto

Kupaca za nekretnine u Srbiji je sve manje, pokazuju zvanični izveštaji. Broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji, pao je još jedan kvartal za redom, odnosno manje ih je za 15,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

To otvara pitanje da li bi to moglo da dovede do pada cena kvadrata u 2024. godini. Stručnjaci kažu da je taj scenario gotovo siguran, a prve njegove naznake mogli bismo da vidimo već za 3 do 6 meseci, a pad koji predviđaju je do 20 odsto.

Iako je struka glasna u svom uverenju da nas neminovno očekuje pad cena do 20 odsto, izveštaji i realno stanje pokazuju da do toga još uvek nije došlo i da cene u suštini uglavnom stagniraju.

 

blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading