Privatni detektiv
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tinkoff, jedna od najvećih ruskih privatnih banaka, zabranila je svom osoblju da radi na daljinu iz inostranstva, osim u tri zemlje, objavio je u utorak poslovni dnevnik RBK, pozivajući se na predstavnika banke. Od sledeće godine, rad na daljinu biće dozvoljen samo iz Belorusije, Jermenije i Kazahstana, zemalja u kojima zajmodavac ima razvojne centre, prenosi RT.

Ti centri razvijaju fintek usluge kao što su internet bankarstvo i aplikacije, i zapošljavaju 3.500 ljudi. Kako navodi RBK, postoje dva razloga za zabranu.

Prvo, Tinkoff je sistemski važna finansijska institucija i entitet koji ima pristup kritičnoj informacionoj infrastrukturi. U skladu sa zahtevima Federalne službe za tehničku i izvoznu kontrolu, u određenim slučajevima mogu se primeniti ograničenja pristupa. 

Drugi razlog je bezbednost podataka, piše RBK.

- Usred visokog rizika od napada na IT infrastrukturu, moramo delovati sa potpunom odgovornošću i sprečiti bilo kakvo curenje osetljivih informacija, posebno u inostranstvo - rekao je predstavnik banke, i dodao: "svaki zaposleni koji poseduje laptop, a koji poseti zemlju u kojoj ne postoji razvojni centar, imaće potpuno onemogućen kritični pristup sistemima banke".

RBK takođe citira dvoje zaposlenih u Tinkoff-u koji žive u inostranstvu - van ove tri odobrenezemlje - a koji kažu da neće moći da nastave da rade za banku od 2024, osim ako se ne presele.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading