Švajcarska plaća selidbu na selo
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Upravo ova razlika u cenama nekretnina, i činjenica da se iz obližnjih mesta sve brže stiže u Beograd, pokrenula je novi trend na tržištu nekretnina u Srbiji. U potrazi za stambenim prostorom koji bi nazvali dom, mladi sve manje gledaju ponude u Beogradu, već traže da se skuće u nekim od sela u okolini prestonice. Kako kažu na prvom mestu tamo traže nekretninu zbog cena, a onda i zbog izgrađene infrastrukture koja dolazak do Beograda smanjuje na oko pola sata.

Jedan mladi bračni par, koji trenutno živi i radi u Beogradu, već nekoliko meseci traži kuću sa dvorištem u sremačkim selima.

- I ja i muž radimo na Novom Beogradu, tako da smo krenuli da gledamo nekretnine koje se nalaze u selima koja su blizu nekog od autoputeva, ili da imaju stanicu voza. Po Sremu sela: Deč, Subotište, Donji Tovarnik, Prhovo, Sremski Mihajlevci, Popinci, Golubinci, Karlovčić... Najviše zato što želimo da se sklonimo od gradskih gužvi, da nam deca odrastaju u mirnoj sredini, a ova navedena sela su na pola sata, 45 minuta od Beograda maksimum, priča ona.

- Kada smo gledali iz radoznalosti početkom ove godine ponuda je bila sjajna. Bukvalno smo imali priliku, koju doduše nismo iskoristili jer se nismo sa sigurnošću odlučili na ovaj potez, da za 15.000 evra u Karlovčiću kupimo kuću od 90 kvadrata sa 5 ari placa na kom ima i bašta, kaže naša sagovornica.

Ipak dok su se smislili, kaže ona, pokupovane su sve fine kuće po malim cenama i sada se nekretnine kreću u rangu od 35.000 do 50.000 što je i dalje daleko jeftinije od stanova u Beogradu.

- Pazi mi već imamo za učešće za stan u Beogradu, i sada ako taj novac prebacimo na kupovinu kuće, uzmemo stambeni kredit za razliku. Čak i u slučaju da idemo na skuplju varijantu kuća od 50.000 evra, koje su ili novoizgrađene ili kao nove, rata će nam biti u najgorem slučaju 189 evra. Stvarno gledamo da osnujemo porodicu u nekoj mirnijoj sredini, da mi ne treba pola sata da izađem sa Gazele itd. zaključuje ona.

Prema aktuelnoj ponudi oglasa u Srbiji, na primer u Donjem Tovarniku trenutno se prodaje kuća veličine 65 kvadrata, za koju sadašnji vlasnici kažu da je neophodno renoviranje jer je starija, ali je zato plac veličine 62 ara, sa voćnjakom i kućnom baštom. Kuća i plac poseduju kanalizaciju, vodovod, gas i struju. Cena: 23.000 evra.

U Golubincima smo takođe pronašli jedno seosko gazdinsotvo na placu površine 2.262 kvadrata (22 ara), kuća od 120 kvadrata, sa svom pratećom infrastrukturom, velika garaža, pomoćni objekti i mala bašta, prodaju se po ceni od 31.000 evra.

U Prhovu, kuća površine 124 kvadrata, sa šupom i garažom na placu od 23 ara prodaje se po ceni od 35.000 evra. Doduše sadašnji vlasnici ističu da je potrebno renovirati izolaciju kuće, ali isto tako i da ima svu prateću infrastrukturu i priključke, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading