Rublja doživela krah ali da li je na pomolu PREOKRET?
Foto: Shutterstock

Rat na Bliskom istoku umanjio je apetit za rizikom. Izraelska vojska pozvala je 300.000 rezervista, dva dana nakon što su borci Hamasa ubili stotine Izraelaca i zarobili desetine talaca u napadu koji je srušio reputaciju izraelske nepobedivosti, prenosi Reuters.

Rublja je ojačala za 0,7 odsto na 99,77 u odnosu na dolar, oporavljajući se od prethodnog udara kada je dolar vredeo 102,3450 rubalja, što je bilo najslabije od marta prošle godine. Ruska valuta pala je na rekordno niskih 121,5275 u nedeljama nakon početka rata u Ukrajini u februaru prošle godine.

Rublja doživela krah ali da li je na pomolu PREOKRET?

Foto: Shutterstock

 

 


Rublja je ojačala za 0,5 odsto u odnosu na evro, kojim se trgovalo po kursu 105,24 rublje za jedan evro, a ruska valuta ojačala je i u odnosu na kineski juan. Pad rublje na trocifrenu vrednost u avgustu naveo je Banku Rusije da hitno poveća kamatne stope za 350 baznih poena na 12 odsto.

Stope su ponovo podignute u septembru na 13 odsto, a analitičari očekuju da će centralna banka opet povisiti stope 27. oktobra. Rusko Ministarstvo finansija očekuje da će poreski prihodi energetskih kompanija porasti u oktorbru, a to bi značilo da će naftne kompanije morati da naglo povećaju obim prodaje deviznih prihoda, što bi ojačalo rublju.

 

biznis.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading