Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Foto: AP/Foto:AP

"Zamotani su poslednji crveni tepisi po kojima su nedavno hodali šefovi vlada zemalja G-20. Šarene saksije za cveće koje su nakratko pretvorile Delhi u tropski raj vraćene su u skladište, a zelene ograde koje su štitile od pogleda na siromaštvo su demontirane. Indija se pokazala u najboljem izdanju, ne samo vizuelno već i politički. Uspešan samit je pohvaljen sa svih strana, a Indija je dobila na političkom značaju", konstatuje nemačka televizija.

Zemlja koja je, kako dodaje dopisnik ZDF-a iz Singapura, decenijama autsajder i pasivni posmatrač na globalnoj sceni, dobila je pod premijerom Narendrom Modijem pristup u zvanične rezidencije uticajnih svetskih država - Vašington, London, Moskva, Berlin, svuda ga dočekuju raširenih ruku, svi ga žele za prijatelja i partnera.

„Modi je pragmatičar“, tako Harš Pant, potpredsednik istraživačke fondacije Oberserver u Nju Delhiju, opisuje indijskog šefa vlade.

„On nastoji da stvori partnerstva i saradnju širom sveta kako bi pokrenuo Indiju u ambicioznoj potrazi za postizanjem statusa industrijalizovane nacije do 2047. Tamo gde postoje dobri kontakti, posao teče glatko", dodao je on.

Pant je rekao da Indija ima duge dobre odnose sa Rusijom, da je Moskva izvozila oružje i nove tehnologije u Indiju kada to niko nije hteo.

Do danas, Indija iZ Rusije nabavlja više 55 odsto oružja koje uvozi.

Indija, dodaje ZDF, ima koristi i od jeftine nafte iz Rusije.

Od početka rata u Ukrajini značajno je porasla još jedna poslovna saradnja između dve zemlje - sirova nafta.

Indija je od februara 2022. povećala ruski udeo u uvozu sirove nafte sa 1,6 odsto na 34 odsto.

"Dok Rusija, sputana sankcijama i ograničenjima cena, traži nova tržišta za izvoz nafte, Indija gladna za energentima profitira od jeftinog uvoza od svog dugogodišnjeg partnera", dodaje ZDF.

"Politika Indije je vođena ekonomskim razvojem, a siromaštvo ostaje glavni problem. Može se zamisliti kakav pritisak na vladu vrše visoki troškovi energije", naveo je Pant.

On je dodao da je razumljivo da vlada koristi ovu povoljnu priliku.

"Ogromni industrijski kompleksi, milioni transportnih sredstava koja svakodnevno prevoze ljude i robu širom zemlje. Ogromne su potrebe u zemlji u kojoj živi preko 1,4 milijarde ljudi", naveo je Pant.

ZDF podvlači da je nemački uvoz naftnih derivata iz Indije porastao dvanaest puta.

Hitno su Indiji potrebne i devize koje se mogu zaraditi prodajom naftnih derivata.

"U rafinerijama se sirova nafta prerađuje u gasna ulja, benzin i druge proizvode pre nego što se na svetskom tržištu dalje prodaje. Nemačka takođe kupuje proizvode iz Indije", ukazuje ZDF.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemačka je u prvih sedam meseci ove godine od Indije kupila naftne derivate u vrednosti od 451 milion evra.

Taj iznos je dvanaestostruko veći u odnosu na isti period prošle godine.

Očigledno je da je ruska nafta našla put do Nemačke uprkos sankcijama, konstatuje ZDF.

"Evropa ne može da ignoriše činjenicu da rafinisana ruska nafta ulazi na njena tržišta indirektnim putevima i da je Indija uključena. Koji bi inače bio razlog da se uzdržava od kritike na račun Indije?", upitao je Pant.

Prema Saveznom zavodu za statistiku Nemačke je uvoz nafte iz Indije ove godine snažno porastao, a Indija uvozi ogromne količine ruske sirove nafte i taj uvoz dalje raste, navodi ZDF dodajući da Rusija očigledno profitira od poslova sa naftom sa Indijom.

Malo razumevanja za evropsku nelagodu prema rusko-indijskom poslovanju ima K.C Rameš, direktor državne naftne kompanije (ONGC).

"Pomažemo globalnoj ekonomiji kupujući od Rusije. Time Ovo otvaramo zalihe iz zemalja OPEK-a koje mogu da kupe druge zemlje, posebno Evrope", objasnio je on.

Ono što zvuči kao vin-vin situacija za sve je, pre svega, jedna stvar, konstatuje ZDF, dobar posao za Rusiju.

Prema aktuelnim izveštajima, Rusija postaje sve sofisticiranija u izbegavanju sankcija i ograničenja cena.

Kijevska škola ekonomije, piše "Fajnanšel tajms", sumnja da bi prihodi od nafte Rusiji ove godine mogli biti veći za najmanje 14 milijardi evra - uprkos sankcijama.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading