NEMAČKA U PROBLEMU Stigla poražavajuća vest iz Bundesbanke
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Centralna banka Nemačke – Bundesbank saopštila je da se očekuje pad nemačke ekonomije u trećem kvartalu, zbog slabe industrije i spore lične potrošnje.

To piše u septembarskom izveštaju o nacionalnoj ekonomiji, u kojem se navodi da najnoviji ekonomski podaci kratkoročno ne ulivaju mnogo nade nemačkoj ekonomiji, te da u letnjem kvartalu (jul – septembar) nije zabeležen oporavak ekonomije, prenosi Anadolija.

- Uprkos blagom usporavanju rasta cena, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, domaćinstva i dalje ograničavaju ličnu potrošnju, navodi Bundesbank.

Dodaje se da sve veća slabost industrije takođe vrši pritisak na ekonomski rast zemlje.

- Očekuje se da će nemačka ekonomska proizvodnja blago pasti u trećem kvartalu 2023. godine, navodi se.

U izveštaju Bundesbanka dodaje se da nemačka ekonomija takođe ima problema u kontekstu vanjskotrgovinske razmene, kao i da nemačka industrija, koja je uglavnom orjentisana na izvoz, zavisi od repromaterijala iz Kine.

Za ovu godinu nemački Institut Ifo očekuje pad nemačke ekonomije od 0,4 odsto, a Institut za svetsku ekonomiju iz Kila (IfW) očekuje pad od 0,5 odsto. Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Nemačka će biti jedina članica G7 koja će ove godine zabeležiti ekonomski pad, piše Blic.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading