100 EVRA DA DOĐEM NA ADRESU! Beograđanka zvala majstora, od njegove ponude nije mogla da dođe k sebi
Shutterstock

 Kako kaže za "Blic Biznis", curenje je počelo kod krovnog prozora, što je ukazivalo da je tu problem.

Pošto nije poznavala nijednog majstora koji bi mogao da konstatuje pravi problem, a predsednik kućnog saveta nije bio ni od kakve pomoći, bacila se u potragu po oglasima, a cenovnik ju je šokirao.

- Jedan majstor mi je rekao da naplaćuje 100 evra dolazak, a po mom objašnjenju problema konstatovao je da bi moglo da me košta oko 1.000-2.000 evra. Na moje čuđenje rekao je, bukvalno: "Pa, gospođo, znate li vi koliko košta krov? To su vam te cene, hoćete ili nećete, smislite se, pa se javite, ja imam posla", i spustio slušalicu - priča ona.

Sa drugim je prošlo bar malo bolje, jer bar nije naplaćivao dolazak i pristao je da besplatno konstatuje problem. Na prvu procenu sa terena tražio je 400 evra, odnosno 200 evra za ruke, a 200 evra za materijal. U cenu ne bi ni sumnjala, imajući u vidu svoje ranije iskustvo, ali sumnja se javila zbog njegove konstatacije problema.

- Majstor mi je pokazao slike koje je napravio na krovu i rekao da je neke delove tegole vetar očigledno razneo i da to sada mora da se menja. To mi nikako nije bilo jasno, jer na pogled kroz prozor bilo je očigledno da na tom delu, gde je mokar zid, ne fali baš ni jedno parče. Slike koje mi je pokazivao zapravo su bile sa krova gde je dnevna soba, ali tu nema nikakvih naznaka da prokišnjava. Ipak, tu moju priču da je problem oko prozora nije hteo ni da čuje i ostao je pri svom stavu. Čak mi je pokazivao i komšijin deo krova, i očigledno i tu popravku uračunao u cenu - iskrena je sugrađanka.

Kako kaže, ostalo je da razmisli o ponudi, a u međuvremenu se raspitivala i kod drugih stručnjaka o problemu i ceni. Drugi su pak rekli da je u pitanju lim oko prozora i da bi silikonom problem bio rešen, a procena cene je bila znatno manja od prethodno navedenih.

Činjenica je da su superćelijske oluje koje su učestale u poslednje vreme nanele velike štete na krovovima kuća i zgrada širom zemlje. Ovo su naši majstori videli kao priliku da zarade, pa su prema tome i svoj cenovnik prilagodili. Na društvenim mrežama javljali su se građani šokirani cenovnikom majstora koji su iznenada duplirali cene usluga i tražili cifre od po nekoliko hiljada evra.

Na manjim kućama su nekim građanima tražili i do 15.000 evra, što je duplo više od cene kompletnog krova. Ipak, ovo nije jedini slučaj da cene nerealno porastu bukvalno preko noći. Podaci pokazuju da nedostaje veliki broj majstora raznih zanata u Srbiji, pa se na mnoge njihove usluge čeka nedeljama, pa i mesecima, što im otvara mogućnost da koriguju cenovnike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading