Lider Indonezije razmatra litijumske poslove prilikom posete Australiji
Foto: AP/AP/Tanjug

Trodnevno putovanje uključuje godišnji sastanak lidera sa premijerom Entonijem Albanezeom, dok susedi rade na jačanju trgovinskih veza koje se smatraju nedovoljno razvijenim, uprkos tome što su prethodni australijski lideri hvalili važnost odnosa Kanbere sa četvrtom zemljom po broju stanovnika na svetu.

Australija je dom za polovinu svetske količine litijuma -- ključne komponente u baterijama za električna vozila -- i Vidodo je lobirao za Albanese da sarađuje u proizvodnji EV baterija tokom novembarskog samita G20 na Baliju.

U februaru, Privredna komora Indonezije potpisala je memorandum o razumevanju sa vladom Zapadne Australije kako bi se dalje istražilo partnerstvo. Država bogata resursima otkrila je u majskom budžetu da će litijum uskoro prestići fosilna goriva kao svoj drugi najveći izvor prihoda.
Skoro sve se prodaje Kini, vodećem svetskom tržištu električnih vozila, ali australijska vlada želi da diverzifikuje kritične lance snabdevanja mineralima dalje od Pekinga zbog rastućih političkih tenzija.

U nastojanju da postane najveće svetsko tržište EV baterija, Indonezija se udvarala američkom gigantu Tesli, dok su kineske i druge strane kompanije već investirale u proizvodna čvorišta.

Indonezija je najveći svetski proizvođač nikla, još jedne ključne komponente za EV baterije, ali joj nedostaju izvori litijuma u ​​Australiji.

„Definitivno postoji usklađenost [oko litijuma] i veoma važno strateško partnerstvo koje treba realizovati“, rekla je Dženifer Metjuz, nacionalna predsednica Poslovnog saveta Australije Indonezije. „Prilično smo raspoloženi u vezi sa odnosom i vidimo priliku da ga svakako dalje razvijamo.

Poseta se takođe poklapa sa trećom godišnjicom Indonezijskog i australijskog pakta o slobodnoj trgovini koji pokriva poljoprivredu, zdravstvene usluge i obrazovanje, koji obe strane žele da prošire. Dvosmerna trgovina Australije sa Indonezijom vredela je 18,35 milijardi australijskih dolara (12,2 milijarde dolara) u periodu 2021-22, što je čini 14. najvećim trgovinskim partnerom zemlje.

Tim Harcourt, profesor industrije i ekonomista na Tehnološkom univerzitetu u Sidneju, rekao je da trgovinski sporazum pruža dobru osnovu za izgradnju dve zemlje, ali je dodao da Australija treba da iskoristi svoje snage da bi uspela u Indoneziji koja je više protekcionistička, domaće orijentisana , market.

„Ako Australija igra važnu ulogu u poljoprivredi i uslugama, to je verovatno pravi put [jer] mislim da nećete videti mnogo australijskih kompanija koje u žurbi preuzimaju i premeštaju sve u Indoneziju“, rekao je Harkort , koji tvrdi da će Singapur, Malezija i Tajland ostati privlačniji zbog otvorenosti tržišta.

Diplomatske i ekonomske veze poboljšale su se tokom Vidodovog skoro decenijskog mandata uprkos prašini oko izvoza uživo, optužbi za špijuniranje, krijumčarenja ljudi i pogubljenja dva australska trgovca drogom.

Osim pakta o slobodnoj trgovini, Indonezija i Australija su se takođe dogovorile da ojačaju postojeći zajednički odbrambeni pakt u februaru.

Međutim, u intervjuu za australijske medije prošle nedelje, Vidodo je ponovio da multilateralne grupe uključujući AUKUS i Kvad ne smeju da izazovu trku u naoružanju u Indo-Pacifiku. Bezbednosni paktovi, čiji je potpisnica Australija, uglavnom su viđeni kao mere za obuzdavanje rastućeg vojnog prisustva Kine u regionu.

„Inkluzivnost mora biti ojačana da uključi sve strane, a ne da ih isključi. Minilateralne grupe, na primer AUKUS i [Kvad], moraju biti pristalice napora da se izgrade [mir] i stabilnost u regionu“, rekao je Vidodo. „Duh mora biti angažovanje, a ne obuzdavanje.

Ali rastuće geopolitičke tenzije i ideološki vođeno rukovodstvo u Kini daju prednost Indoneziji, koja gubi reputaciju rizične investicione opklade, rekao je Harkort.

Jedan od najvećih izazova biće podizanje svesti o tržišnim prilikama koje indonezijska srednja klasa koja se širi i brzo rastuća ekonomija mogu da pruže australijskoj industriji, rekao je Metjuz na poslovnom savetu.

„Ključ je u podizanju te svesti, posebno ovde u Australiji, o promeni koja se dešava u Indoneziji i savremenom pogledu na zemlju i priliku koju ona pruža“, dodala je ona. „Australija treba da vidi i iskoristi jednu zaista jedinstvenu priliku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading