novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Od protekle sedmice meso je pojeftinilo na stočnim pijacama što bi moglo da dovede i do izmene cenovnika u mesarama. Na portalima proizvođača koji trguju životinjama ova mogućnost najavljena je još ranije. U nekim krajevima Srbije proizvođači još odbijaju da spuste cene prasića i svinja, ali je zato u mnogim regionima došlo do osetnog pojeftinjenja.

U odnosu na prošlu nedelju, sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) zabeležio je pad cena na mnogim stočnim pijacama. Otkupna cena teladi simentalske rase bila je niža u klanicama na području Mačvanskog regiona jer je dominirao iznos od 770 dinara po kilogramu.

Niža je takođe bila i otkupna cena tovne junadi a ponuda je bila dosta dobra, navodi se u izveštaju reportera koji svake sedmice beleže promene cena na tržištu. Na stočnoj pijaci u Kraljevu pala je otkupna cena tovnih bikova kao i cena krava u klanicama na području Podrinjskog regiona. Dominirao je iznos od 370 dinara po kilogramu.

Prema izveštaju reportera u Čačku na pijaci žive stoke u ovom gradu bila su jeftinija prasad u odnosu na prethodnu sedmicu. Grla telesne mase do 15 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 450 dinara dok je dominantna cena prasića od 16 do 25 kilograma iznosila 380 dinara po kilogramu.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi cene mesa na domaćem tržištu mogle da budu jedna od važnih stavki države u narednom periodu i da postoje problemi jer ima mnogo tajkuna koji su tražili da se drže izuzetno visoke cene, piše Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading