IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE "Ekonomski rast Srbije će postepeno ubrzavati do 2025. godine"
Foto: AP Michael Probst

Kako se navodi u dokumentu koji je Evropska komisija objavila u sredu, uticajem ekonomskih posledica rata u Ukrajini, posebno na inflaciju kroz cene energije i hrane, realni BDP je usporio na 2,3 odsto u 2022. godini, s privatnom potrošnjom i akumulacijom zaliha kao glavnim pokretačima rasta.

Program predviđa da će se ekonomski rast i dalje kretati umerenom brzinom od 2,5 odsto u 2023. godini i postepeno ubrzati na 3,5 odsto u 2024. godini i 4,0 odsto u 2025. godini, čime će se uveliko vratiti na stope rasta pre pandemije, navela je EK.

Potrošačka inflacija nastavila je da raste postepeno tokom 2022. godine i dalje, dostigavši 16,2 odsto u martu ove godine, ali se očekuje da će početi da opada u prvoj polovini 2023. godine i da će se vratiti u ciljani raspon (3% 1,5 procentnih poena) prema kraju 2024. godine.

Visoki troškovi uvoza energije i prekidi u proizvodnji u domaćoj elektroprivredi, izazvali su oštar rast deficita na tekućem računu u 2022. godini i program predviđa da će ostati iznad 6 odsto BDP-a u periodu od 2023. do 2025. godine.

U kontekstu nastavka visoke neizvesnosti, izgledi za rast su, kao i na drugim mestima, podložni nizu rizika u vezi s ratom u Ukrajini i povezanim geopolitičkim tenzijama, kao što su dalje fluktuacije cena energije i globalna ograničenja trgovine, ali i prekidi u lancima snabdevanja, uporna visoka inflacija i daljnje pooštravanje finansijskih uslova.

Fiskalna strategija predviđa postepeno poboljšanje bilansa budžeta i daljnje smanjenje duga u srednjem roku.

U 2022. godini, deficit budžeta opšte države smanjen je za jedan procentni poen na 3,1 odsto BDP-a, s obzirom na visoku fiskalnu podršku državnim energetskim preduzećima i niz ad hoc mera troškova, koje su uglavnom nadoknadili efekti poboljšanja bilansa usled visoke inflacije.

Problem upravljanja državnim preduzećima

Budžet za 2023. godinu ima za cilj umereno dalje smanjenje deficita uz pomoć nižih mera energetske podrške.

Predviđa se dalja postepena fiskalna konsolidacija zasnovana na rashodima. kako bi se budžet uskladio sa novim pravilom o deficitu.

Međutim, prema EK, neki nedostaci ostaju nerešeni, posebno u pogledu nadzora i upravljanja državnim preduzećima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading