PRIPREMITE NOVČANIKE ZA "TURISTIČKI POREZ" Evo gde će se naplaćivati, koliko i u koju svrhu
Foto: Printscreen/Foto: Pixbay

Prekomerni turizam je sve veća tema širom sveta. Zbog toga sve više destinacija traži načine da smanje pritisak ogromnog broja ljudi na infrastrukturu i lokalno stanovništvo, a jedan od poteza na koji se sve češće odlučuje je i tzv. "turistički porez". Ideja je da se dodatni novac prikupljen od turista utroši na unapređenje lokalnih puteva, komunalnih i javnih usluga. A ako nekoliko turista odustane od dolaska zbog tih par evra viška, uspeće da smanje pritisak na gradove bez značajnijeg gubitka prihoda.

Britanski Mančester od 1. aprila naplaćuje 1,13 evra po noći

PRIPREMITE NOVČANIKE ZA

Foto: Shutterstock

 

 

Mančester, grad na severu Engleske, prvi je ove godine uveo boravišnu taksu koju su gosti dužni da plaćaju od 1. aprila. Novo pravilo važi za one koji borave u hotelima ili privatnom smeštaju u centru grada, a taksa košta 1 funtu, odnosno 1,13 evra po noći. Lokalne vlasti kažu da projekat ima za cilj prikupljanje sredstava za poboljšanje usluga za posetioce i poboljšanje čistoće ulica. Mančester je bogat industrijskim nasleđem koje posetioci mogu istražiti u interaktivnom Muzeju nauke i industrije ili lutajući mrežom kanala izgrađenih u 18. veku.

U Valensiji novac od poreza biće na upotrebljen za stambeno zbinjavanje stanovništva

U aprilu je turistička taksa zaživela i u Valensiji. U ovom šarmantnom gradu koji miriše na pomorandže svi gosti moraju da plate boravišnu taksu, bilo da borave u hotelima ili apartmanima i hostelima. Naknada varira od 50 centi do 2 € po noći, u zavisnosti od vrste smeštaja. Kako je najavljeno, dodatni novac prikupljen od turista biće utrošen na izgradnju pristupačnih stanova za stanovništvo koje živi u turističkim najposećenijim područjima.

Barselona diže cenu turističke takse, finansiraće puteve i javni prevoz

PRIPREMITE NOVČANIKE ZA

Foto: Shutterstock

 

 

Barselonu godišnje posete milioni turista, koji su do sada morali da plaćaju boravišnu taksu. Od ove godine taksa je poskupela. Grad, koji je centar umetnosti i lepe arhitekture, dodao je gradsku taksu na prethodnu taksu, koja je uključivala i regionalnu taksu.

Gosti u Barseloni od 1. aprila, bez obzira u kom komercijalnom smeštaju borave, moraju da plate komunalnu taksu od 2,75 evra dnevno, a sledeće godine cena će ponovo porasti i iznosiće 3,25 evra. Kako je najavljeno, dodatnim prihodima biće finansirana poboljšanja lokalne infrastrukture kao što su putevi i autobuske usluge.

Venecija već godinama najavljuje naplatu ulaka u grad, ove godine treba da zaživi ta odluka

PRIPREMITE NOVČANIKE ZA

Foto: Shutterstock

 

 

 

Italijanski „grad na vodi“, prelepa Venecija, praktično je postala jedan od sinonima za preveliki turizam i turističke gužve. Borila se sa preteranim turizmom i pre pandemije, a sada već beleži povratak neodrživog broja posetilaca. Zato lokalne vlasti godinama razmišljaju o uvođenju naknade za jednodnevne posetioce, a ove godine bi to konačno trebalo da zaživi.

Jednodnevnim gostima naplaćivaće se od 3 do 10 evra, u zavisnosti od toga koliko je "zauzet" određeni dan, dok će oni koji plaćaju smeštaj biti oslobođeni jer je boravišna taksa već uračunata u cenu smeštaja.

Hrvatska naplatuje boravišnu taksu, evo kako to funkcioniše

U Hrvatskoj je već duže vreme na snazi Zakon o boravišnoj taksi, koji propisuje da svaki posetilac koji koristi uslugu smeštaja u mestu gde nema prebivalište mora da plati boravišnu taksu. Visinu naknade utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave, a država svake godine propisuje najviši i najniži dozvoljeni iznos.

Boravišna taksa u Hrvatskoj prihod je turističkih zajednica koje ovim novcem finansiraju izvršavanje svojih zadataka i troškove poslovanja. Za razluku od gorenavedenih gradaova, niko do sada nije najavio naplatu naknada iz kojih bi se finansirali javni servisi i infrastruktura.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading