ENGLEZI NEMAJU ĆUTU I SAVU! Rudari se spremaju za veliko kopanje litijuma, očekuju ogromnu zaradu!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Nerazumni kakvi su, ENglezi umesto da sve unište i zabrane, razmatraju kako da zadrže vrednost iskopanog litijuma u Engleskoj i kako da se litijum iskopa na ekološki prihvatljiv način.

U pitanju su rudnici u istorijskom delu Velike Britanije - stari Kornvol nekada je bio centar rudarske industrije. Sada se nadaju da će se njegov stari sjaj vratiti upravo zahvaljujući litijumu, piše britanski BBC.

Nova generacija rudara se nada da će prirodni resursi koji su Kornvol postavili na mapu ponovo doneti bogatstvo okrugu. Ovog puta, rudari koriste najsavremeniju tehnologiju da bi došli do litijuma - metala koji se koristi za pravljenje baterija za svakodnevne elektronske uređaje na koje se svi oslanjamo, od laptopa do pametnih telefona.

Ove litijum-jonske baterije takođe napajaju električne automobile koji će biti presudni za smanjenje emisije ugljenika i ograničavanje najgorih efekata klimatskih promena.

Rudarska industrija ima potencijal da revitalizuje privredu Kornvola zavisnu od turizma, gde su neke oblasti među najugroženijim u Engleskoj.

Ekonomska nagrada

U 2020., "Cornish Lithium" je pronašao značajne nivoe metala u toplim izvorima pod zemljom u blizini Redruta, dovoljne za otvaranje stotina radnih mjesta. Takođe se vrši bušenje litijuma u ​​tvrdoj steni u napuštenoj jami porculana u blizini St Austela.

Kompanija ima za cilj da pokrene proizvodnju do 2026. godine i očekuje da će vaditi oko 10.000 tona litijuma svake godine. To je oko 12,5% od 80.000 tona za koje se predviđa da će Velikoj Britaniji trebati godinu dana do 2030.

Oni će biti konkurencija British Lithium-u, konkurentskoj kompaniji koja želi da iskopa metal iz otvorenog kopa u St Austell-u.

Procene tržišne vrednosti industrije litijuma variraju, a jedan izveštaj predviđa globalni prihod od skoro 19 milijardi dolara (15 milijardi funti) do 2030. godine.

Sve u svemu, zajednica je prilično naklonjena, kaže Frensis Vol, profesor primenjene mineralogije na Kemborn školi rudnika u Kornvolu.

Englezi sada diskutuju kako da litijum iskopaju na čist način. Osnivač Cornish Lithium-a, Jeremi Vrathall, veruje da je to moguće.

Istorija rudarstva

Kaže da njegova kompanija koristi ekološki prihvatljivije metode od onih na drugim mestima.

Na primer, jedna tehnika uključuje pumpanje tople slane vode iz zemlje i uklanjanje litijuma, u procesu koji on upoređuje sa velikom verzijom filtera za vodu.

Vrathal, bivši investicioni bankar, kaže da postoji entuzijazam za ono što njegova kompanija radi zbog duge istorije rudarstva u Kornvolu.

"Shvatamo da bi to moglo da donese ogromne ekonomske koristi, a ako se ništa ne dogodi, izgledi za Kornvol su sumorni", kaže on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading