SRBIJA U SVETSKOM VRHU DIGITALIZACIJE PLATNIH USLUGA Viceguverner NBS Dragana Stanić o zajedničkom suzbijanju sive ekonomije
Foto: Alo/Foto Tanjug

- Danas u pogledu digitalizacije platnih usluga i inovativnih servisa naša zemlja pripada samom svetskom vrhu. Takve aktivnosti direktno doprinose suzbijanju sive ekonomije. Na ovom putu nismo sami, uvek ističemo značaj saradnje s partnerima, pre svega s Ministarstvom finansija, našim ključnim partnerom - naglasila je viceguvernerka, i dodala da upravo jedan od rezultata takve saradnje jeste Program za suzbijanje sive ekonomije.

- A kako je NBS zadužena za realizaciju dve mere koje se odnose na razvoj bezgotovinskih plaćanja, njihovu promociju i dalju edukaciju, aktivnosti koje ćemo sprovesti biće usmerene na suzbijanje sive ekonomije zdravim razvojem tržišta i uvođenjem servisa prilagođenih savremenom životu, povećavanje konkurencije na tržištu i smanjenje troškova, što će svima učiniti bezgotovinska plaćanja pristupačnijim - istakla je viceguvernerka NBS.

- Jedan od rezultata jeste da smo nedavno zajedničkim naporima (Vlade, Ministarstva turizma i omladine i Narodne banke Srbije) omogućili da fizička lica pružaoci ugostiteljskih usluga smeštaja u našoj zemlji mogu da primaju plaćanja putem platnih kartica i instant plaćanja - podsetila je viceguvernerka, i istakla da je onda jasno koji značaj to ima ne samo za naš turizam, već i za suzbijanje sive ekonomije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading