NAJVEĆA EVROPSKA EKONOMIJA BLIZU RECESIJE Nemačka privreda nastavlja pad
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Privreda najjače evropske ekonomije, dodatno se smanjila u prvim mesecima 2023. godine, izvestila je Centralna banka Nemačke, predviđajući da je zemlja na sigurnom putu ka recesiji.

"Ekonomska proizvodnja u prvom kvartalu 2023. verovatno će ponovo biti niža nego u prethodnom kvartalu", napisala je Bundesbanka u mesečnom izveštaju.

Ako bruto domaći proizvod padne dva kvartala zaredom, ekonomisti konstatuju takozvanu tehničku recesiju. Nemačka ekonomija se smanjila u četvrtom kvartalu prošle godine, uprkos činjenici koju su registrovali ekonomisti Bundesbanke da su se tenzije na energetskim tržištima i sa njima povezana neizvesnost znatno smanjile.

Kočnice cena električne energije i gasa koje je propisala vlada ublažile su rast troškova energije za privatna domaćinstva i kompanije, rekli su, a investicije i industrijska proizvodnja će imati koristi od toga."S druge strane, međutim, industrijska proizvodnja je ušla u 2023. na depresivnom nivou nakon značajnog pada u decembru 2022. godine", saopštila je Bundesbanka. "To važi i za izvoz, koji je dodatno prigušen usporavanjem spoljne tražnje.

Lična potrošnja pati od inflacije, što smanjuje kupovnu moć domaćinstava, dodaje se u izveštaju.

Očekuje se dalje hlađenje građevinskih aktivnosti.

Kuće i stanovi u Nemačkoj ostaju preskupi uprkos nedavnom padu cena, konstatuje Bundesbanka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading