MINISTAR MALI: Najvažniji uspeh je životni standard građana
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ministar Mali je, gostujući u emisiji "Hit tvit" na Pinku, rekao da je posle tri godine Srbija nastavila da pobeđuje u ekonomiji.

"Prošle godine imali smo rast BDP-a 2,3 odsto. Po prvi put u istoriji smo prešli granicu od 60 milijardi evra BDP-a, dakle nikada veći BDP u istoriji Srbije nije bio. Poređenja radi, 2012. je bio 33,4 milijarde evra, skoro smo ga duplo povećali uprkos fiskalnoj konsolidaciji i celoj ovoj krizi koja traje već treću godinu zaredom", rekao je Mali.

Naveo je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji najniža ikada i da iznosi 8,9 odsto, dok je 2012. godine bila 25,9 odsto.

Mali je rekao da je samo u 2022. godini bio najveći priliv direktnih stranih investicija u Srbiju - 4,4 milijarde evra.

Naveo je da su izgrađene fabrike i kilometari novih auto-puteva i podsetio da sada imamo i voz koji ide 200 kilometara na sat.

"To je nova Srbija", rekao je Mali i dodao da će se nastaviti sa izgradnjom brze pruge do Mađarske.

Istakao je da se Srbija razvija uprkos krizi i da se nije zastalo ni sa jednim investicionim projektom.

"Gradimo deset autoputeva i brzih saobraćajnica, škole, bolnice, ali najvažnija stvar za prvih 100 dana rada vlade, po mom mišljenju, je upravo životni standard građana Srbije. Od 1. januara imamo povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, kao i povećanje minimalne zarade 14,3 odsto", rekao je Mali i dodao da je danas minimalna zarada veća od 40.000 dinara, a da je 2012. godine bila 15.000 dinara.

Naveo je da će prosečna zarada u Srbiji u decembru ove godine biti sigurno više od 800 evra.

"Uprkos svim izazovima ulažemo u životni standard građana Srbije. Naš najvažniji projekat je 'Srbija 2025', da nam prosečna zarada bude 1.000 evra, a prosečna penzija 450 evra. Kao što vidite, potpuno smo u dinamici i planu da to i ostvarimo", rekao je Mali.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading