OTVORENE POSLOVNE KNJIGE FTX-a Gazda propale berze kriptovaluta od novca kompanije skućio porodicu i prijatelje - evo o kakvom luksuzu je reč!
Printscreen Youtube/CNBC

FTX Sema Benkman-Frida, njegovi roditelji i viši rukovodioci propale berze kriptovaluta kupili su najmanje 19 nekretnina u vrednosti od skoro 121 milion dolara na Bahamima u poslednje dve godine, pokazuju zvanični podaci o imovini preduzeća.

Većina FTX-ovih kupovina su bile luksuzne kuće na egzotičnim lokacijama

Većina FTX-ovih kupovina bile su luksuzne kuće na plaži, uključujući sedam kondominijuma u skupoj turističkoj zajednici zvanoj Olbani, koja je koštala skoro 72 miliona dolara. Dokumenti pokazuju da je ova imovina, koju je kupila jedinica FTX-a, trebalo da se koristi kao "rezidencija za ključno osoblje" kompanije. Rojters nije mogao da utvrdi ko je živeo u stanovima.

Dokumenti za još jedan dom sa pristupom plaži u Old Fort Beju - zatvorenoj zajednici koja je nekada bila dom britanske kolonijalne tvrđave izgrađene 1700-ih za zaštitu od pirata - pokazuju roditelje Bankman-Frieda, profesore prava sa Univerziteta Stanford Džozefa Benkmana i Barbaru Fried, kao potpisnici. Imovina, kako se navodi u jednom od dokumenata od 15. juna, koristi se kao "kuća za odmor".

''Još pre stečajnog postupka, gospodin Benkman i gospođa Frid su tražili da vrate akt kompaniji i čekaju dalja uputstva'', rekao je portparol, odbivši da precizira detalje.

OTVORENE POSLOVNE KNJIGE FTX-a Gazda propale berze kriptovaluta od novca kompanije skućio porodicu i prijatelje - evo o kakvom luksuzu je reč!

Foto: Shutterstock

 

 

Imovinski kartoni pokazuju razmere FTX-ovog kupovnog pohoda 

Iako je poznato da su FTX i njeni zaposleni kupili nekretnine na Bahamima, gde je osnovao svoje sedište u septembru prošle godine, imovinski kartoni koje je Rojters video po prvi put pokazuju razmere njihovog kupovnog pohoda i namere korišćenja nekih od nekretnine.

FTX, koji je ranije ovog meseca podneo zahtev za bankrot nakon navale kupaca povlačenja, nije odgovorio na zahtev za komentar. Benkman-Frid nije odgovorio na zahteve za komentar.

Benkman-Frid je rekao Rojtersu da je živeo u kući sa još devet kolega. On je rekao da je FTX za svoje zaposlene obezbedio besplatne obroke i uslugu „slično Uberu“ širom ostrva.

Posrnula berza kriptovaluta za sobom ostavila milion poverioca u gubicima od milijardu dolara

Kolaps FTX-a, jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, ostavio je oko milion poverilaca koji su se suočili sa gubicima u ukupnom iznosu od milijarde dolara. Rojters je izvestio da je Bankman-Frid tajno koristio 10 milijardi dolara sredstava klijenata da podrži svoj trgovački posao i da je najmanje milijardu dolara tih depozita nestalo.

U podnesku američkom sudu pred stečajnim sudom u okrugu Delaver ranije ovog meseca, Džon Rej, novi izvršni direktor FTX-a, rekao je da razume da su korporativni fondovi FTX grupe korišćeni za „kupovinu domova i drugih ličnih stvari za zaposlene i savetnike“.

Rojters nije mogao da utvrdi izvor sredstava koja su FTX i njeni rukovodioci koristili za kupovinu ovih nekretnina.

Rojters je pretražio imovinske zapise u Odeljenju glavnog registra Bahama za FTX, Benkman-Frida, njegove roditelje i neke od ključnih rukovodilaca kompanije.

OTVORENE POSLOVNE KNJIGE FTX-a Gazda propale berze kriptovaluta od novca kompanije skućio porodicu i prijatelje - evo o kakvom luksuzu je reč!

Foto: Shutterstock

 

 

Najskuplja nekretnina - penthaus u Olbaniju, vredan 30 miliona dolara 

FTX Property Holdings Ltd, jedinica FTX, kupila je 15 nekretnina u vrednosti od skoro 100 miliona dolara 2021. i 2022. godine.

Njena najskuplja kupovina bio je penthaus od 30 miliona dolara u Olbaniju, odmaralištu u kojem Tajger Vuds svake godine organizuje golf turnir. Imovinsku evidenciju za penthaus, od 17. marta, potpisao je Rajan Salame, predsednik kompanije FTX Property, i pokazuje da je predviđeno kao „rezidencija za ključno osoblje“.

Ostale kupovine luksuznih nekretnina uključuju tri kondominijuma u ​​One Cable Beachu, rezidenciji na plaži u Nju Providensu. Zapisi pokazuju da su kondominijumi koštali između 950.000 i 2 miliona dolara i kupili su ih Nišad Sing, bivši šef inženjeringa u FTX-u, Gari Vang, suosnivač FTX-a, i eankman-Fried za stambenu upotrebu.

Sing i Vang nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Dve nekretnine kompanije FTX Property označene su za komercijalnu upotrebu – grupa kuća od 8,55 miliona dolara koje su služile kao sedište FTX-a i zemljište od 4,95 hektara na obali sa pogledom na cijan vode koje je takođe trebalo da se pretvori u poslovni prostor za kripto razmena.

Sedište FTX-a sada nije zauzeto, a nameštaj je prislonjen uz neke prozore. Njegov natpis je uklonjen. Prazan leži i plac, koji je koštao 4,5 miliona dolara.

Čuvar je rekao da se zaposleni nisu vratili u štab nakon što su otišli ​​ranije ovog meseca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading