CENE BRAŠNU, JAJIMA I KAFI OTIŠLE U NEBO Jedna zemlja Evropske unije beleži nezapamćena poskupljenja hrane
Foto: YouTube printscreen

 

Inflacija hrane u Finskoj je prošlog meseca zabeležila najveći rast od 15,7 odsto na godišnjem nivou, izvestio je u ponedeljak TASS, pozivajući se na najnovije podatke koje je objavio statistički zavod te zemlje.

Najveći rast cena od pristupanja ''dvadesetsedmorici''

Porast cena, koji je navodno najveći otkako je Finska pristupila Evropskoj uniji pre 27 godina, pripisuje se "povećanju cena đubriva i energenata izazvanih pandemijom koronavirusa i sukobom u Ukrajini".

HRANA U HRVATSKOJ SKUPLJA ZA 40 ODSTO Građani očajni: Sve nam je teže

EU se suočava sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom usled antiruskih sankcija i politike napuštanja ruske nafte, prirodnog gasa, uglja i drugih roba. Očekuje se da će situacija dovesti do racionalizacije energije i nestašica u celom regionu.

Brašno skuplje čak 46 odsto, ostale namirnice za više od 30 procenata

Najveći skok zabeležen je kod brašna, jaja, kafe i putera. Cene brašna su zabeležile ogroman rast od 46 odsto, dok su cene ostalih prehrambenih proizvoda porasle za više od 30 procenata.

- Cene će nastaviti da rastu do kraja godine, a najmanje u prvoj polovini sledeće - rekao je Jirki Niemi, profesor istraživanja na Institutu za prirodne resurse Finske, a citirala je agencija.

Iza Malte, Finska ima najnižu stopu inflacije u EU

Pre dve nedelje, preliminarni podaci Evrostata pokazali su da je u oktobru inflacija u Finskoj porasla na 8,3 odsto, što je najniža stopa među državama članicama EU posle Malte.

Prošlog meseca, Evrostat je izvestio da je cena kafe u EU u proseku porasla za skoro 17 procenata na godišnjem nivou, pri čemu je Finska prednjačila na listi. Skok cena kafe u zemlji iznosio je 44 odsto u 12 meseci, do avgusta 2022.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading