DRUGI NAJVEĆI NARUČILAC OGRANIČAVA CENU RUSKE NAFTE? Moskva: Nećemo isporučivati nijednoj zemlji koja pristane na gornju granicu
EPA

Grupa sedam najbogatijih ekonomija sveta (G7) pokušava da uvede mehanizam za ograničenje izvoznih cena ruske nafte do 5. decembra, kada na snagu treba da stupi embargo Evropske unije koji zabranjuje morski uvoz ruske nafte.

„Mislim da postoji izuzeće za Japan za polje Sahalin, a tu je i nafta koja stiže naftovodom, tako da ima izuzeća... moraćemo to da razmotrimo“, rekao je indijski ministar nafte Hardip Sing Puri, na pitanje da li će Indija pratiti planirani limit cena ruske nafte, prenosi Rojters.

Indija je postala drugi najveći naručilac ruske nafte posle Kine, dok neki zapadni entiteti izbegavali kupovine od Moskve nakon njene invazije na Ukrajinu krajem februara.

Stav Nju Delhija o ograničenju cena se pomno prati širom sveta kao test koliko će plan za suzbijanje ruskih prihoda od nafte biti efikasan. Moskva je najavila da neće isporučivati naftu nijednoj zemlji koja pristane na gornju granicu cene.

Planom G7 pozivaju se zemlje da uskrate usluge osiguranja, finansije, brokerske, navigacijske i druge usluge za naftni teret ako cena za sirovu naftu i naftne derivate premašuje gornju granicu koja tek treba da se utvrdi.

Najveća indijska rafinerija, Indijan Ojlr, ugovorila je isporuku tri-četiri tereta ruske nafte nakon 5. decembra, dok je Barat Petroleum korporacija u procesu finalizacije porudžbine za isporuku u decembru, rekli su izvori upoznati sa nabavkama nafte te dve kompanije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading