CENE VRTOGLAVO RASTU! Barel nafte i dolar na svom istorijskom maksimumu, ali za Srbiju nema zime!
Foto: Alo/ilustracija

 

Dolar je danas ažurirao svoj istorijski maksimum, popevši se iznad 115 rubalja.

Cene nafte su danas produžile rast, pri čemu je evropska nafta Brent skočila iznad 118 dolara po barelu usled poremećaja u trgovini i problema sa isporukom zbog zapadnih sankcija Rusiji, dok su američke zalihe "crnog zlata" pale na višegodišnji minimum.

Rast cena je usledio nakon odluke SAD da uvede sankcije ruskom sektoru prerade nafte, što je izazvalo zabrinutost da bi izvoz ruske nafte i gasa mogao biti sledeća meta.


Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odlučili su na jučerašnjem sastanku da se i dalje drže ranije utvrđenog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno u aprilu, uprkos porastu cena. Rojters navodi da je grupa OPEK+ ignorisala krizu u Ukrajini i apele potrošača da jače povećaju proizvodnju.
 

Rast cena

Cene goriva, nafte, uglja, zlata i pšenice beleže neverovatan rast. Slobodna trgovina poremećena je tokom pandemije korone, a odnos snaga u svetu se promenio. Ratni sukobi na starom kontinentu samo su doprineli rastu cena.

Isto tako, tokom jučerašnjeg dana je cena gasa u Evropi prešla cifru od 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara.

Stanje u Srbiji

Ipak, Srbiju ne čeka ovakav apokaliptični scenario jer smo na vreme obezbedili dovoljne količine hrane i energenata zahvaljujući domaćinskoj državnoj politici predsednika Aleksandra Vučića

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading