EVRO DOBIJA NOVI IZGLED Gotovinsko plaćanje ostaje, ali najomiljenija novčanica naših građana više neće biti ista
Alo

Međutim, razloga za strah nema, jer je istraživanje pokazalo da je gotovina najpopularnije sredstvo plaćanja u maloprodaji i percipira se kao „čuvar“ vrednosti.

Da se gotov novac ne povlači, potvrđuje i najava iz Evropske centralne banke (ECB) da će zvanična valuta Evropske unije koju koristi oko 300 miliona građana 19 zemalja uskoro dobiti novi izgled.

Evro, koji je druga najveća rezervna i najviše korišćena valuta u svetu, biće redizajniran.

Naime, predsednica ECB-a Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica Evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn te valute.

EVRO DOBIJA NOVI IZGLED Gotovinsko plaćanje ostaje, ali najomiljenija novčanica naših građana više neće biti ista

Foto: Pixbay

 

- Novčanice su opipljiv i vidljiv simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, i još uvek postoji velika potražnja za njima. Nakon 20 godina, vreme je da preispitamo izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura - rekla je Lagardova.

Trenutni dizajn postojećih novčanica evra temelji se na različitim istorijskim „epohama i stilovima“, koje simbolišu prozori, vrata i mostovi.

Kako se najavljuje, novi dizajn evra će osmisliti eksperti, od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa. ECB će nova vizuelna rešenja dati na javnu raspravu, a konačnu odluku o izgledu novih novčanica doneće Upravno veće ECB-a, tela koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Proces redizajniranja započeće formiranjem fokus grupa, čiji je zadatak da prikupe mišljenja ljudi širom evrozone o mogućim lajtmotivima na budućim novčanicama evra, objavljeno je na zvaničnom sajtu ECB-a.

EVRO DOBIJA NOVI IZGLED Gotovinsko plaćanje ostaje, ali najomiljenija novčanica naših građana više neće biti ista

Alo

 
U opticaju 27,6 milijardi novčanica evra

U opticaju je trenutno 27,6 milijardi novčanica evra koje vrede više od 1,5 biliona evra. Najviše ima onih od 50 evra - 13,4 milijarde, zatim novčanica od 20 evra - 4,5 milijardi, dok novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a ima ih po jedna milijarda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading