GUVERNERKA SAOPŠTILA SJAJNE VESTI BDP premašio pretkrizni nivo
Tanjug

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković informisala je danas učesnike 91. Godišnje skupštine Banke za međunarodna poravnanja (BIS) da je bruto domaći proizvod Srbije već u prvom kvartalu 2021. premašio pretktrizni nivo.


„Sve što smo radili i uradili u prethodnim godinama, od postignute i očuvane cenovne stabilnosti i relativne stabilnosti deviznog kursa, usidrenih inflacionih očekivanja i jakog finansijskog sistema do najviših deviznih rezervi, govori u prilog našem istrajavanju na stabilnosti i jačanju zemlje", rekla je Tabaković na Skupštini BIS-a održanoj u digitalnom formatu drugu godinu zaredom.

Guvernerka je navela da je takvo preventivno delovanje omogućilo Srbiji da se sa ekonomskim efektima pandemije bori sa znatno bolje startne pozicije, saopšteno je iz NBS

Istakla je da je centralna bnaka od početka pandemije među prvima reagovala kako bi podržala građane, privredu i državu da finansijski lakše prebrode krizu, čime je obezbedila i nesmetano funkcionisanje svih finansijskih tokova.

"Bili smo i među prvim regulatorima u regionu i Evropi koji su uveli moratorijum na otplatu obaveza, a učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno smo smanjili, na 3,7 posto", dodala je Tabaković na skupu, na kojem su učestvovali i guverneri drugih centralnih banaka koje su članice-akcionari ove najstarije međunarodne finansijske institucije.

Naglasila je da j NBS, uprkos krizi, vodila računa da kreirane mehanizme odbrane čuva, što se vidi i po bruto deviznim rezervama, koje su, kako je rekla, na kraju maja bile za oko 780 miliona evra više nego na kraju 2019. godine.

"Sve zajedno omogućilo je da Srbija već u prvom tromesečju ove godine premaši pretkrizni nivo bruto domaćeg proizvoda, uz povoljne uslove finansiranja i očuvanu stabilnost na svim segmentima finansijskog tržišta", zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading