SRBI NAJVIŠE VOLE EVRE, PA ŠVAJCARCE! Građani Srbije ne odustaju od slamarice, ali iz godine u godinu rastu štekovi i u bankama
Alo

Prema podacima centralne banke Srbije u pandemijskoj godini oboren je rekord u bankarskoj štednji, dinarska je na kraju 2020. premašila 93 milijardi dinara, a devizna je porasla na 11,4 milijarde evra.

Najbolji pokazatelj da naši građani smatraju da je veoma važno štedeti i čuvati novce za crne dane je i podatak da je Narodna banka Srbije (NBS) samo u maju zamenila blizu 230 miliona švajcarskih franaka osme serije koje od 30. aprila nisu više u opticaju.

Od ukupno zamenjenih 227,1 milion švajcaraca osme serije do 31. maja 2021, građani su se u  56 odsto slučajeva odlučivali za devize u istoj valuti, a ostali za švajcarske franke devete serije.

SRBI NAJVIŠE VOLE EVRE, PA ŠVAJCARCE! Građani Srbije ne odustaju od slamarice, ali iz godine u godinu rastu štekovi i u bankama

Alo.rs/ V.Đ.

 

Istraživanja nadležnih institucija pokazuju da se građani odlučuju na bankarsku štednju, najviše zbog sigurnosti, bez obzira na to što su kamate u odnosu na raniji period danas veoma male i jedva pokrivaju inflaciju.

Građani najviše štede u devizama

Devizna štednja Srbije je u 2021, kako su za Alo!  rekli u NBS, na kraju maja dostigla ukupno 12 milijardi evra i nju, pored popularnih valuta kao što su evri i dolari, čine i švajcarski franci, ali i one manje poznate valute kao što su australijski i kanadski dolar, kineski juan, britanska funta, japanski jen. Ona, kako ističu, čini ukupno 93,5 odsto ukupne štednje.

Prema podacima centralne banke u okviru devizne štednje, najviše se štedi  u evrima i ta štednja je 10,8 milijardi ili 90,1 odsto devizne i oko 84,3 odsto ukupne štednje, dok je štednja u švajcarcima na drugom mestu i ona iznosi 638,5 miliona franaka (protivvrednost 581,9 miliona evra) ili 4,8 odsto devizne i oko 4,5 odsto ukupne štednje.

SRBI NAJVIŠE VOLE EVRE, PA ŠVAJCARCE! Građani Srbije ne odustaju od slamarice, ali iz godine u godinu rastu štekovi i u bankama

Foto: Shutterstock

 

Kako su za Alo! rekli u NBS, štednja u ostalim valutama, koju banke dostavljaju zbirno, preračunato u evre iznosi 118,7 miliona evra i to je jedan odsto devizne ili oko 0,9 odsto ukupne štednje.

Devize se najčešće štede po viđenju (do novca je uvek moguće doći ) i zaključno sa 31. majem tako je bilo oročeno 71,6 odsto ukupne devizne štednje, dok je 14 odsto bilo oročeno na period od 6 do 12 meseci, a na rok duži od godinu dana 13,1 odsto devizne štednje.

Štednja u dinarima gotovo 100 milijardi

U centralnoj banci preciziraju da građani Srbije u bankama štede tačno 97,8 milijardi dinara, što je 6,5 odsto ukupnih depozita, a to je u poređenju sa krajem 2012. znači povećanje od 5,1 procentnog poena.

Skoro polovina građana (45,2 odsto) oročava svoja sredstva na šest do 12 meseci, a 18,7 odsto uloga oročeno je na duže od godinu dana, pokazuju podaci NBS. Ljudi u Srbiji vole i da oroče novac koji mogu da podignu kada im zatreba i za ovu vrstu štednje odlučuju se u 26,6 odsto slučajeva.

 NBS: Štednja u dinarima isplativija

Na veću isplativost štednje u domaćoj valuti uticala je niska i stabilna inflacija, relativna stabilnost kursa dinara prema evru, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima nego na štednju u evrima, povoljniji poreski tretman dinarske štednje, kao i pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike radi suzbijanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Goran

10.06.2021 09:20

U Banke vise ne ostavljam pare. Drzava i vlast preko NBS i poreske sve proverava i nadgleda. Samo cekam dan kada ce nam doci naplata dodatnog poreza za stednju preko odredjenog iznosa.

Vuk

10.06.2021 09:48

A ko može da "šteka"??? Tajkuni, lopovi, šverceri i bez uvrede PENZIONERI!!!