Vlada RS
Profimedia
Vlada RS

Profimedia

Vlada RS, Foto: Profimedia

Đurović je na konferenciji za novinare, koju je održao u Narodnoj skupštini RS, rekao da je Čađo bio u automobilu koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao njegov sin.

Prema njegovim rečima, za nesreću je odgovoran još jedan "visoki funkcioner RS", ali on nije želeo da otkrije njegovo ime.

Đurović je rekao da je to pokazala istraga koju je sam sproveo, dodavši da je oduvek tvrdio da glavni krivac za nesreću nije Nenad Radinković koji je zbog ovog slučaja osuđen na četiri godine zatvora.

"Glavni krivac je ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo i vozač jednog visokog funkcionera", naveo je on, dodavši da su pojedinci iz policije i pravosuđa to pokušavali da zataškaju.

Đurović je rekao da je posle četiri godine uspeo da dobije fotografije s mesta saobraćajne nesreće, što, kako je istakao, sasvim menja sliku onoga što je predstavljeno u tužilaštvu i sudu. ;On je novinarima pokazao fotografije i slike mesta nesreće.

"Na skici se vide tri traga, dok su se u zapisniku videla dva automobila. Nedostaje jedno vozilo, koje je izazvalo saobraćajnu nesreću. Po fotografijama koje sam dobio iz MUP RS je vidljivo da je 'audi', koji je vozio vozač visokog funkcionera, udaren otpozadi", rekao je Đurović.

Pokazao je i crvenu boju na automobilu njegovog sina, za koju veruje da je ostala od vozila "audi", u kojem je bio Čađo i jedan visoki zvaničnik RS.

Prema policijskom izveštaju s mesta udesa, 21-godišnji Nikola Đurović je stradao kada je na na raskrsnici u banjalučkom prigradskom naselju Rakovačke bare na njegov automobil "fiat tipo" naletio "audi A4" koji je vozio Nenad Radinković.

Radinković je u međuvremenu uhapšen u Francuskoj zbog trgovine oružjem.

Nedugo posle ove saobraćajne nesreće pojavile su se spekulacije da je udes izazvao visokopozicionirani funkcioner RS, a da je Radinković, 24-godišnji nezaposleni pekar, preuzeo krivicu jer mu je isplaćena veća svota novca.

Šef skupštinskog odbora za bezbednost i nadzor nad radom policije RS Milanko Mihajlica je rekao da postoje ozbiljne indicije o učešću visokih funkionera RS i bezbednosnih i pravosudnih institucija u zataškavanju istine o tome kako je stradao Nikola Đurović.

"Ovo predstavlja veliku sramotu za RS i tražimo od instiucija da izvrše reviziju postupka kako bi se utvrdila istina o ovom slučaju, bez obzira ko je počinio ovo krivično đelo", naveo je Mihajlica.

On je rekao da to nije jedino nerešeno ubistvo u RS, podsetivši na atentat na banjalučkog inženjera Milana Vukelića 2007. godine, koji je pre nego što je ubijen ukazivao na postojanje građevinbske mafije u Banjaluci.