Sonja Biserko
Vladislav Mitić
Sonja Biserko
Sonja Biserko, Foto: Vladislav Mitić

Biserko je, otvarajući međunarodnu konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi", rekla da je Srbija veoma daleko od suočavanja sa prošlošću, a da je pitanje odgovornosti za ratove i zločine "mera spremnosti društva Srbije da se modernizuje".

"Miloševićevo nasleđe je moguće pobediti jedino ako se okrenemo licem prema njemu, a za to još nema volje", rekla je Biserko.

Ona je istakla da su stereotipi nastali krajem osamdesetih u Srbiji danas "zacementirani" i dodala da nacionalni identiteti nastali u zemljama regiona u proteklih dvadesetak godina samo "produbljuju razlike i reprodukuju konflikte".

"Potrebno je uspostaviti moralni minimum koji će omogućiti Srbiji da se konstituiše kao društvo, a taj moralni minimum podrazumeva odnos prema zlu i zločinima", kazala je Biserko.

Konferenciju "Regionalno pomirenje: dometi i problemi" organizovao je Helsinški odbor za ljudska prava, uz podršku američke fondacije NED i Open Society fondacije.

Komentari (2)

ZIKA KALEMAR

06.02.2016 12:51

ZASTO UOPSTE PISETE O OVJ SPODOBI KOJA NEZASLUZUJE DA SE POMENE DA JE ZIVA A NE DA NOVINE PISU STA JE ONA REKLA AMERICKI SPIJUN IZDAJICA SOPSTVNE DOMOVINE FUJ VESTICE.

bosa

07.02.2016 17:21

e ovoj nijedan papagaj nije ravan,zna li dotična upotrebiti još neku prostoproširenu rečenicu,njoj je srbija kriva za sve,dok za ostale zločine koji su učinjeni nad srbima ćuti.koliko su joj platili da škevće jedno te isto.