Sara Džojs
Facebook
Sara Džojs

Facebook

Sara Džojs je preko noći postala invalid, Foto: Facebook

"Tek sam navršila 30, radila sam svoj posao iz snova. Tog ponedeljka osetila sam kao da me hvata grip, zato sam ostala kod kuće. U utorak sam završila s poslom i otišla u šetnju plažom s prijateljem", započinje svoju priču Sara Džojs iz Australije koja je u jednom danu od potpuno zdrave mlade žene postala invalid koji preživljava bez četiri ključna organa.

Sara je stigla u roditeljsku kuću na večeru, a nakon 20 minuta počela je da je trese groznica. Temperatura je toliko skočila da nije mogla da ustane sa kuača.

"To što sam ostala kod roditelja, verovatno mi je spasilo život. Nakon nekoliko sati probudila sam se i počela da povraćam. Na koži su mi se pojavili mali tačkasti osipi, a oči i lice su mi natekli", priseća se Sara kobnog dana avgusta 2016.

Roditelji su je odvezli u bolnicu. U roku 12 sati od simptoma obične prehlade potpuno se ugasila. Kada su stigli na prijem intenzivne nege, lekari nisu bili sigurni hoće li moći da joj spasu život.

U međuvremenu je pala u komu, a porodica je pet dana čekala dijagnozu! Sara je imala meningkoke. Srećom, dobila je dobar antibiotik na samom prijemu u bolnicu.

Dok je još bila pri svesti Saru su stavili na respirator jer nije bila u stanju sama da diše.

"Moji mama, tata i sestra stajali su oko mene i pokušavali da ne plaču. Mene je to zbunilo i stalno sam ih pitala zašto su toliko uzrujani. Sada znam da su im lekari tada rekli da se pozdrave sa mnom, jer moguće da neću preživeti", priseća se Sara.

Nakon osam dana probudila se iz kome, još uvek je imala cev za disanje, piše 100posto. Kako sama kaže, njeno "putovanje" tu je tek počelo, a ona je bila potpuno nesvesna težine situacije. Nije mogla da koristi ruke, bile su zgrčene. Nos joj je pocrneo od bolesti.

"Bila sam prikačena na toliko aparata, iako sam bila budna, moje telo se još borilo. Kako je vreme prolazilo izvadili su mi slezenu, drenirali su mi tri litre tečnosti iz pluća i dva puta su me vraćali na respirator", prepričava Sara i dodaje da su joj lekari izvadili žučnu kesu i i 80 odsto creva, a sada su oba Sarina bubrega otkazala - što znači da je preživljava bez četiri glavna organa.

Tokom druge operacije Sari su morali da amputiraju prste i skidaju mrtvu kožu.

"Bol u mojoj desnoj ruci i amputiranim prstima je nešto što nikad neću zaboraviti, satima sam vrištala", priseća se devojka.

Od tada ima intenzivnu terapiju kako bi ponovo počela da koristi desnu ruku, a za to će opet morati da ide na operaciju. 

Nakon prstiju ruke imala je i amputaciju pet prstiju na nozi.

"Stavljali su mi cevčice u trbuh, ali to nije bila najbolja dijaliza za mene. Trenutno sam u posljednjoj fazi otkazivanja bubrega što znači da oni uopšte ne rade. Da bih preživela moram na dijalizu tri puta nedeljno, sve dok ne dobijem transplantirani bubreg", objasnila je Sara.

Ova nesrećna devojka je morala ponovo da uči da hoda, čak i da sedi. Sve to je uticao na njenu psihu pa je jedno vreme odbijala i da jede i uzima lekove.

"Sve što sam prošla moglo se sprečiti vakcinom. Svako može da dobije ovu bolest, u svako doba. Dogodilo se meni, a može se dogoditi i vama", upozorava Sara na Facebook stranici na kojoj njeni roditelji prikupljaju pomoć za Sarin oporavak i upozoravaju na opasnost od meningokokne bolesti.

Komentari (1)

suzana

17.07.2017 09:36

Pa da, vakcina. Nema bolje reklame od ovakvog teksta