Međunarodna vozačka dozvola
Alo!
Međunarodna vozačka dozvola

Alo!

Međunarodna vozačka dozvola, Foto: Alo!

Naime, samo naknada za izdavanje međunarodne vozačke dozvole košta 2.000 dinara. Takođe, pored toga što na uvid mora da se priloži važeća vozačka dozvola, neophodno je i uverenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o izrečenim i izvršenim važećim zaštitnim merama, odnosno merama bezbednosti zabrane uparavljanja motornim vozilom. Za to uverenje potrebno je platiti taksu od 600 dinara.

Ni tu nije kraj. Da biste dobili međunarodnu vozačku dozvolu, mora da se priloži i dokaz o uplati republičke administrativne takse, koja iznosi 740 dinara (za zahtev 260 dinara i 480 dinara za izdavanje međunarodne vozačke dozvole).

Inače, međunarodna vozačka dozvola se izdaje državljanima Srbije, kao i stranim državljanima koji poseduju važeću vozačku dozvolu izdatu u Srbiji, pri čemu strani državljani moraju da imaju dokaz o boravku ili prebivalištu u Srbiji.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka. Bitno je napomenuti i da se međunarodna vozačka dozvola ne može izdati na osnovu probne vozačke dozvole.

Šta je sve potrebno za izdavanje MVD:

- Zahtev za izdavanje MVD

- Važeća lična karta (na uvid)

- Važeća vozačka dozvola i fotokopija te dozvole

- 2 fotografije formata 35 mm x 45 mm, koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole

- Dokaz o uplati propisane naknade

- Uverenje teritorijalno nadležne organizacione jedinice MUP-a o izrečenim ili izvršenim važećim zaštitnim merama, odnosno merama bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom

- Dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi za izdavanje MVD-a

 

Zemlje u Evropi za koje treba MVD:

- Albanija

- Belgija

- Grčka

- Danska

- Italija

- Lihtenštajn

- Monako

- Norveška

- Nemačka

- Francuska

- Holandija

- Švajcarska

- Švedska

- Španija

Komentari (10)

sale

22.02.2016 09:06

Preko 10 godina letujem u Grckoj i odlazim svojim kolima i nikad je nisam imao i niko mi je nije trazio , prestanite vise da lazete i gulite ovaj narod , bolje da istrazite zasto mi zeleni kartom nije potreban za pola evrope a treba mi za Makedoniju i BiH pa opet da bi gulili vozace za parce papira 2000 dinara uz ionako preskupo osiguranje automobila.

Mikele

22.02.2016 09:23

@sale - U sucaju da dozivis saobracajnu nesrecu u Grckoj,a nemas Medjunarodnu ne bi tako pricao.

gordana

22.02.2016 10:28

@sale - ...ili uzimas rent a car,bez ove dozvole tesko...

MilosBGD

22.02.2016 14:41

@sale - moj zet je prosle godine imao saobracajku u Grckoj,udarila ga grkinja na semaforu od pozadi i imao samo novu dozvolu i nikakav problem nije bio,cak je dobio i odstetu kad je dosao u Srbiju.Koliko ja znam ko ima papirnatu staru vozacku potrebna mu je medjunarodna,nova je po svim standardima eu,sve pise na vise jezika.

ana

22.02.2016 10:25

dosta nam je već izbora. Obustavi sve . Sve će nam uzeti.

SasaV

22.02.2016 12:00

U svim Evropskim drzavama kad pokazete medjunarodnu vozacku dozvolu nasmeju se i vrate vam nazad,prema tome nema razloga uzimati nekome pare zbog gluposti,nova vozacka dozvola vazi u svim EU drzavama i uradjena je po njihovim kriterijumima i molim one pametne da me postede pametovanja,godisnje predjem 100.000km po Evropi,informacije radi bez medjunarodne dozvole i nemam problema prilikom kontrole.

Filip Bg

22.02.2016 12:17

Ne zamajavaj te narod, ne treba nigde ta dozvola. Vozio sam pre neki dan kroz Madjarsku, Austriju, Cesku i Slovacku, prosle godine Hrvatska, Slovenija i Italija, pre toga CG, Makedonija i Grcka. Niko nikada nije trazio. Bosna takodje. Bacanje para, ne uzimaj te je.

eclipse4

22.02.2016 13:55

serem se ja i na dozvolu i navucicevu ekipu

PERA

22.02.2016 14:33

LJUDI, KAD SU IZBORI !!!!!!!

Saki

22.02.2016 21:33

Sve nameštaju da amss uzima lovu. Sve takse, atesti i ostale budalaštine uzima ona bagra na čelu sa Butulijom iz amss. Onoliki ljudi su otpušteni prošle godine zbog samovolje SPS koji je dobio u zalog amss i nikakva istraga nije bila. Pogađajte zašto.