Prestigao  političare: Bil Gejts
Associated Press
Tastatura Kompjuter Internet

Profimedia

Ctrl-Alt-Delete planirano kao jedna opcija, Foto: Profimedia

- Ukoliko bih mogao da napravim malu izmenu, napravio bih da se komanda "Ctrl-Alt-Delete" pokreće jednim tasterom - izjavio je Bil Gejts na Blumbergovom biznis forumu u Njujorku, piše "Mashable".

Ova komanda se na starijim verzijama "Windowsa" koristila za restartovanje računara, a danas otvara "Task Manager" meni.

Gejts je prethodno objasnio da je za ovu "grešku" kriv dizajner IBM-a. Naime, IBM-ovi inženjeri su kontruisali izgled tastature koje poznajemo danas, a prema rečima Gejtsa, čovek koji je dizajnirao tastaturu odbio je da napravi odvojeno dugme za pokretanje "Task Managera".

Ova kombinacija tastera nikada nije planirana na taj način da je koriste obični korisnici. IBM-ovi programeri su "Ctrl-Alt-Delete" koristili kao opciju za instant restartovanje "Windows" sistema, što je u suštini prilično logično jer je veoma teško pritisnuti sva tri tastera istovremeno.

"Majkrosoft" je odavno napustio komandu "Ctrl-Alt-Delete" za restartovanja računara, pa se ona danas koristi za pokretanje "Task Managera".

Komentari (1)

ilija

22.09.2017 18:54

a zbog vakcina?