Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo! Vladimir Marković

Osim o beogradskim izborima, u svom stilu za naš list govorio je i o mnogim drugim temama i otkrio, između ostalog, koliko će dugo još biti na čelu stranke.

Ponovo na izbore izlazite samostalno. Gde je zapelo sa Dačićem i Palmom?

- Nigde nije zapelo, oni su odlučili da ne idemo zajedno i hvala im što su tako odlučili. Da smo znali da će Dačića da proglašavaju za novog Tita, ne bismo nikakve razgovore ni vodili sa njima. Bolje je što nismo sklopili koaliciju nego da je raskidamo u toku kampanje, pošto to zaista ne bismo mogli oćutati. U Mionici smo pravili taj eksperiment i pokazao se kao dobar, jer je dokazao da naše stranke kada idu zajedno, osvajaju značajno više glasova, nego što je zbir kada ide svaka pojedinačno. Ta sinergija bi se verovatno i u Beogradu pokazala, ali je ipak bolje što je ispalo ovako i što idemo sami.

 Jeste li sigurni da prelazite cenzus?

- Mi smo pokazali dobru organizovanost stranke, drugi smo predali listu, zaskočili smo socijaliste i to je bio uspeh u startu koji nas je oraspoložio. Lično sam ubeđen da se prelazak cenzusa kod radikala ne dovodi u pitanje. Bio bih zadovoljan dvocifrenim rezultatom.

 Neka istraživanja kažu drugačije?

- To su lažna istraživanja koja su navodno rađena telefonom. To se kosi sa svim principima metodologije društvenih nauka.

 Da li je vaša stranka radila istraživanja, nekad ste bili poprilično dobri u tome?

- Nismo, to zahteva mnogo truda i novca. Nekada smo to dobro radili, ali naravno treba još vremena da se popnemo na grane na kojima smo bili.

Šešeljevi slogani za opoziciju

Koje slogane biste predložili:

*Draganu Đilasu i njegovoj koaliciji - “Nisam stigao da sve pokupim, moraću još jedan krug"

*Obradoviću i Raduloviću - „Lele i kuku koalicija“

*Šutanovcu, Živkoviću i Tadiću - „Jahači apokalipse“.

  Ko je za radikale prihvatljiv kao koalicioni partner?

- U Beogradu smo u vlasti u osam opština, u šest opština smo u vlasti sa SNS-om i relativno dobro sve funkcioniše, na Novom Beogradu smo u koaliciji sa Šapićem i to dobro funkcioniše. Na Starom gradu smo u koaliciji sa Bastaćem, koga su zbog saradnje sa SRS-om izbacili iz DS-a. Nećemo sa dosmanlijama, sa Đilasom i njegovom ekipom. Nećemo sa Šutanovcem koji je zapravo i prvi usvojio pravilo „nigde sa radikalima“, a pogotovo sa njim nećemo jer je tu Boris Tadić na kome je veliko prokletstvo pošto je Hagu isporučio Župljanina, Karadžića, Mladića i Hadžića. Naravno da nećemo ni sa ludim Radulom „Dosta ga je bilo“ i ljotićevcem Boškom. Ta koalicija je ludačka! Nećemo, naravno, ni sa LDP-om Čedomira Jovanovića. Sve ozbiljne stranke žele sa nama u koaliciju. Mi nismo skloni aferama, pošteni smo i sve što dogovorimo ispunjavamo. Privlačan smo partner svima. Po opštinama širom Srbije smo u koalicijama i sa socijalistima i sa naprednjacima, PUPS-om, čak negde sa LSV-om, SVM-om, sa Rasimom Ljajićem, Karićem, Novom Srbijom, sa DSS-om...

Da li zamerate nešto svom kandidatu Miljanu?

- Ništa mu ne zameram, podržavam sve što radi u kampanji. Znam da nema šanse da on sada postane gradonačelnik, ali pošto je mlad i sposoban, mi smo ga sada predstavili. Prisutan je u javnosti, jednom će postati i gradonačelnik, ili doći do više funkcije jer je inteligentan, obrazovan, vredan i čvrst Srbin, rođen u Prizrenu. Ja pretendujem da budem kandidat za predsednika Vlade na sledećim parlamentarnim izborima.

Miljan Damjanović

Alo! Vladimir Marković

Miljan Damjanović, Foto: Alo! Vladimir Marković

Da li je SRS ugrožen zbog sve češćih pojava novih desničarskih stranki, poput one Miše Vacića ili Zavetnika?

- To nama ništa ne smeta, ko god ima mogućnost da skupi odgovarajući broj potpisa da registruje stranku, ima pravo da da to uradi.

 A pojava POKS-a?

- Iskreno, mislim da niko normalan u Srbiji nije za obnovu monarhije, ali ne vidim razloga zašto ne bi i takva politička opcija mogla da postoji. I ranije je bilo toga, primer je Drašković, sve dok i sam nije pokazao da to nije nikada iskreno mislio.

Vojislav Šešelj

Alo! Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo! Vladimir Marković

Mnoge javne ličnosti stale su uz neke liste ili su na njima. Kod vas, čini se, toga nema, zašto?

- Mi smo demonstrirali da stranka ima mlade, sposobne, školovane kadrove i na listi nam je sve sama omladina. Prisustvo javnih ličnosti na listama i njihova podrška ne znače ništa. Mislim da to ne treba raditi, iako je i naša stranka pribegavala tome uglavnom u mom odsustvu. To se najčešće pokazuje kao promašaj.

Laufer me upozorava na Đilasovu ekipu

 Šta vam ovih dana javlja Laufer?

- Javljam mi razne stvari. Da se suzbijaju tajkunski redovi oko Đilasa, ali to se već zna.

Koliko dugo planirate da vodite stranku?

- Pa još jedno dvadeset godina, a posle ćemo videti. Neki su iščekivali da ja odem odavno, ali zeznuli su se.

Vučić ide u Hrvatsku na poziv predsednice, ali Vlada tamo se buni?

- Voleo bih da Vučić ode u Zagreb i tamo svečano izvrši smotru hrvatske ustaške garde. To je onaj nesrećni Tomislav Nikolić pet godina pokušavao i nisu mu želju ispunili. Zagreb bi kao komunistički grad heroj voleo da vidi tu inspekciju.

Kada vi idete u Hrvatsku?

- Uskoro će tamo predsednički izbori, pa planiram opet da se umešam. Prošlog puta sam najviše doprineo da Kolinda pobedi, polomio sam u kampanji Ivu Josipovića. Kolinda mi je svašta obećavala zauzvrat.

Da li očekujete da će ubica Ivanovića biti uhapšen?

- Najnoviji incident oko kamenovanja kuće njegove prve supruge polako sužava krug onih koji su eventualno bili zainteresovani za tako nešto, ako to nije urađeno da bi zamelo tragove, što je moguće. Ali svakako nisam veliki optimista u pogledu otkrivanja i procesuiranja onih koji stoje iza tog ubistva.

 Kako se, prema vašem mišljenju, može rešiti situacija na Kosovu?

- Mi smo pristalice zamrzavanja konflikata dok ne sazru svetski uslovi da se taj problem reši principijelno u skladu sa međunarodnim pravom. Da se sve zamrzne kao kiparska kriza, i o tome pričam godinama.

Da li je za vas prihvatljivo rešenje koje se pominje, a to je podela Kosova?

- Protiv smo te solucije. KiM u celosti su Srbija. Vodili smo ratove da oslobodimo tu teritoriju, pobeđivali, to nam je oteto nelegalnom agresijom.

Mrka još nije ispunio datu reč 

Da li vam je Mrka konačno kupio majice koje vam je obećao?

- Nije još, a dvadeset majica mi je samoinicijativno obećao da će kupiti i još ništa!

Da li vas je Tramp možda malo razočarao?

- Nije me razočarao, podržali smo ga pre svega da sprečimo pobedu Klintonove i upravo mi smo presudno doprineli pobedi Trampa. Imao sam uvek velikog uticaja u srpskoj prekomorskoj emigraciji, tamo se moja reč mnogo poštuje i uvažava. Tim apelom da svi Srbi glasaju za Trampa, obezbedio sam njegovu pobedu u onim državama gde je on stajao najslabije.

Čuli smo da ste od Dragomira Karića tražili da vam da 100.000 evra za kampanju?

- Malo sam ga provocirao, bilo mu je malo neprijatno, ali izdržao je. Obećao je bio Bogoljub pomoć za prošle izbore, ali ništa nije dao. Ipak, ne mogu da kažem da su tvrdice, u više navrata devedesetih godina pomagali su me. Dok sam bio u Hagu, došao je pokojni Sreten Karić. On i Ivan Karić su mojoj porodici doneli značajnu sumu kao pomoć. To ne mogu da zaboravim.

Vojislav Šešelj

Alo! Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo! Vladimir Marković

Ne oglašavate se na Tviteru u poslednje vreme, a da li ste tamo? Postoji li neko koga vi pratite i čitate?

- Nemam vremena, a i pomalo mi je dosadilo. Svaki trenutak koristim za pisanje knjige „U Srebrenici se nije desio genocid“ i obavljanje svojih stranačkih dužnosti.

Jeste uspeli da ustanovite ko je vaš dvojnik na toj mreži?

- Ne znam ko je on, ali zna da bude duhovitiji od mene. Kada nekada nešto zabrlja, ja počnem da psujem i izgleda da mu to neko iz moje okoline javi, pa on to odmah izbriše.

Kako provodite slobodno vreme?

- Imam vrlo malo slobodnog vremena. Dva puta nedeljno idem na plivanje i to mi je jedino slobodno vreme. Uveče kada završim sa pisanjem i informativnim emisijama na televiziji, gledam naučni program do 22 sata i onda spavam.

Kakvi ste vi kao deda? Čemu učite unuke?

- Pokušavam da budem pažljiv, da brinem o njima koliko je to moguće. Želim da izrastu u samostalne ličnosti i veoma sam zadovoljan njihovim intelektualnim kapacitetima, mada, gledajući ocene, nisu se baš proslavili kao đaci.

Može li se su postupcima protiv Mladića i Karadžića nešto promeniti?

- Vrlo teško. Možda jedino ako se nešto u političkoj sferi na Zapadu bitno promeni.

Nataša Kandić je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, kako to komentarišete?

- Voleo bih da ona ove godine dobije tu nagradu, ali posthumno, da umre pre dodele. Radije bih je kandidovao za glogov kolac i lično bih se postarao da odaberem dobar kolac, da ga obradim, zašiljim i da je na njega nabodem.

Moji kerovi Toma i Dragica su pohlepni

 Da li vam nedostaje Nikolić?

- Nikoga na belom svetu ne mrzim više od Nikolića. To je izdajnik, otpadnik, mislim da je najgori šljam i ološ. 

Šta rade šarplaninci koje ste nazvali Toma i Dragica?

- Pohlepni su kao Toma i Dragica, ali troše samo na hranu, drugo ih ne interesuje.

 

Komentari (8)

Oscar

04.02.2018 13:57

Šešelj je najveći prevarant na Srpskoj političkoj sceni. Kao vajni desničar bio je najbliži saradnik levici devedesetih godina. To radi i sada zahvaljujući tome što se uvek nađe nekoliko procenata ljudi koji padaju na njegove laži.

Mladic

04.02.2018 16:38

@Oscar - Ti si jajara ko tebi dade da komentarises

Сараџогла

04.02.2018 17:20

@Oscar - Младицу ста написати у вези твог коментара?Неписмени Сесељон!То ти казем и крај прице!

Душан

04.02.2018 17:57

Радикали ће направити одличан резултат у Београду. Немају афере, имају одличног кандидата за градоначелника. Имају мој глас.

Дућа

04.02.2018 18:25

Кад човек погледа и нема тренутно у Србији доследније и поштеније странке од СРС..Желим им пуно успеха..

marta

04.02.2018 19:19

Radikali su izvorna,dosledna patriotska stranka koja traje i trajace ako bog da .Naravno da Seselj treba da vodi stranku i nek tako bude koliko on hoce ,nadam se pristojnom rezultatu na bg izborima .

Dobri

04.02.2018 19:24

Minimum 20 godina zbog neprijatelja radikala koji ne mogu da ga smisle pogotovo sad kad je ozdravio.

Сараџогла

05.02.2018 09:35

Код мене у селу уз дупе Београда беше штанд СРС.Поред штанда стајала су неколико крупних младића нама из села непознати.НИКО ИМ НИЈЕ ПРИШАО ДА БИЛО ШТА ПОТПИШУ ИЛИ УЗМУ ПРОПАГАНДНИ МАТЕРИЈАЛ.Буквално нико док поред нашег штанда СНС удаљеног неколико метара били су бројни мештани пошто су пазарили у оближњој самопослузи.Били смо весели и са својим мештанима смо разговарали о пословима који нас чекају.У нашем селу не постоји странка СРС.