Miloš Vazura
Dejan Briza
Miloš Vazura

Dejan Briza

Miloš Vazura, Foto: Dejan Briza

On u intervjuu za „Alo!“ otkriva kako su u redovima srpskog osvajača duple krune od kluba s ivice egzistencije došli do istorijskog uspeha posle 13 godina.

Slavlje do pet ujutru

Kako je proslavljern veliki uspeh?

- Mi iz uprave smo išli u kafanu u kojoj se redovono sastajemo, igrači su išli u drugu, a poručili smo im da se slobodno opuste, jer sve ide na račun kluba, dok je stručni štab slavio onako kako ume. Koliko znam, svi smo kućama krenuli negde oko pet ujutru i već juče smo se vratili svojim dnevnim obavezama.

Šta je bilo na repertoaru?

- Naravno da su hit večeri bile pesme Partizana, a ja sam nekoliko puta otpevao „Belu Ciganku“.

 Da odmah krenemo s pričom o novcu. Koliko ste para već sada zaradili od Lige Evrope?

- Plasmanom u šesnaestinu finala Lige Evrope već smo inkasirali 800.000 evra, a ukoliko bismo u Kijevu pobedili Dinamo i osvojili prvo mesto u grupi, pripalo bi nam još 200.000 evra. Mada, realno govoreći, nije samo taj novac od UEFA značajan već je važna i činjenica da je igračima značajno skočila cena. Ona je u ovom trenutku sigurno veća za oko 30 odsto nego pre meča protiv Jang bojsa.

Biće prilike za skandiranje Mladiću

Kako ocenjute ponašanje navijača protiv Jang bojsa?

- Organizacija utakmice je bila sjajna i mnogo sam zahvalan navijačima, pre svih onima s juga koji su bodrili Partizan onako kako dolikuje. Ne samo protiv Švajcaraca već i protiv Skenderbega, a uveren sam da da ne bismo izgubili od Dinama da su „grobari“ bili tu. Drago mi je što su poslušali naš apel i nisu skandirali Ratku Mladiću, jer UEFA to strogo kažnjava, a sigurno će nekom drugom prilikom pružiti podršku generalu.

Dakle, ove zime će sigurno biti odlazaka? Vladimir Stojković je već nagovestio rastanak, a ko je sledeći?

- Njemu ugovor ističe u junu i mi ćemo obaviti razgovore kako bismo videli kakva je situacija. Partizan će sigurno sačuvati kostur tima, neke igrače ćemo prodati, a ko će to biti i za koliko novca, to ćemo tek videti. Suština priče je u tome da sada svi igrači žele da dođu kod nas. Sada će nam biti mnogo lakše, jer je igranje Evrope na proleće veliki izazov.

Navijam za Zvezdu protiv Kelna

Da li ćete navijati za Crvenu zvezdu u susretu protiv Kelna?

- Uvek navijam za Zvezdu kad igra u Evropi i bilo bi lepo da se i oni plasiraju u eliminacionu fazu Lige Evrope. Ukoliko se to zaista dogodi, mi ćemo im kao klub čestitati, iako mi za sada nismo dobili čestitku od njih.

Po propozicijama, dva kluba iz iste zemlje ne mogu da se sastanu u šesnaestini finala Lige Evrope, a da li biste voleli večiti derbi u narednoj rundi?

- Bilo bi lepo da Srbija ima dva predstavnika što duže, ali kako u poslednje vreme prolazimo na večitim derbijima, bio bih izuzetno zadovoljan da izvučemo Zvezdu. Navikli smo da ih pobeđujemo.

Miloš Vazura

Dejan Briza

Miloš Vazura, Foto: Dejan Briza

Letos ste samo od prodaje igrača zaradili oko 13 miliona evra, a koliko planirate da inkasirate ove zime?

- Opet ćemo zaraditi, a siguran sam da nećemo biti slabiji. Radimo pametno i rešavamo sve probleme unutar kluba. Ukoliko bismo ovako nastavili, za godinu - godinu i po dana, recimo, obrisali bismo sav dug Partizana. Plate zaposlenima stižu u dan, izmirili smo sva dugovanja prema radnoj zajednici i atmosfera unutar kluba je odlična. A ne zaboravite da smo samo pre godinu dana imali one mučne skupštine, svađe i previranja, za koja se nadam da se više nikad neće ponoviti.

Možda odem iz Partizana

Hoće li dobri rezultati Partizana ubrzati privatizaciju?

- Nisam protiv privatizacije, spreman sam da podržim svakoga ko dođe u klub, mada, kako dobro radi ova uprava, možda do tada budemo dobili neku dobru ponudu da odemo negde. Šalu na stranu, privatizacija jeste dobro rešenje, ali nisam ni za nju po svaku cenu. Vidite, mi tri godine funkcionišemo odlično, a ne zaboravite da ima mnogo takozvanih malih klubova unutar SD Partizan, koji žive od fudbalskog kluba. Ukoliko bi FK bio privatizovan, oni bi stali bez ikakvih sredstava. To nije dobro.

Kad već pominjete prošlost, malo je nedostajalo da se ponovi Augzburg i ispadanje iz Evrope?

- Jao, tokom čitave utakmice protiv Jang bojsa su mi prolazili kroz glavu detalji s tog susreta. Imali smo igru, imali rezultat, a onda je mogla da nam sevne jedna kontra. Evo, iskren da budem, u četvrtak sam prvi put u životu popio lek za smirenje. Bez toga ne bih izdržao kraj utakmice.

Protiv koga biste voleli da igrate u šesnaestini finala Lige Evrope?

- Naravno da bih želeo da izvučemo neku ekipu koju možemo da prođemo, ali je rano pričati o tome. Partizan je pokazao da može da se nosi sa svakim timom u Evropi i ne plašimo se. Eto, prema položaju na tabeli, čak nije isključeno da Mančester junajted ispadne iz Lige šampiona i nastavi takmičenje u Ligi Evrope. Bio bi izazov igrati protiv njih.

Đuka najboji srpski trener

Da li je posle ovog uspeha treneru Miroslavu Đukiću zacementirano mesto na klupi crno-belih?

- To nikad nije dovođeno u pitanje. Znali smo i pre utakmice protiv Jang bojsa da je Miroslav Đukić najbolji trener, a to je sada i dokazano. Pokazao je koliko je veliki i nama je velika čast što smo uspeli da ga privolimo da dođe kod nas.

Tad biste bili autsajderi, što nije bio slučaj pre početka grupne faze?

- Grupa u kojoj smo bili vrlo je potcenjena, a svi zaboravljaju da su sva tri naša protivnika prva u svojim ligama. Jang bojs je sigurno jači od nas, samo na ime TV prava godišnje inkasira 10 miliona evra. Taj Atletik Bilbao, protiv kojeg smo igrali pre dve godine, zaradi oko 60 miliona, a ono što mi dobijemo od TV prava nam je dovoljno za deset dana. To je naša realnost.

Kad ćemo Terza i ja kao Zeka i Cvele

Žarko Zečević i Vladimir Cvetković su dali zajednički intervju za naš dodatak „Sprint“, kad ćete vi i Zvezdan Terzić, direktor Zvezde?

- Dobar vam je ovaj „Sprint“. Lepo izgleda i stvarno je sjajno što ste pokrenuli taj dodatak. Video sam poslednji broj i eto pitam se kad ćemo Terza i ja ovako. Ne znam, nisam siguran da ćemo u skorije vreme, ali ne mojom krivicom.

Za tri godine u klubu osvojili ste dve titule, dva kupa, dva puta igrali ligu Evrope i evo sada ste prezimili u Evropi.

- Žarko Zečević je moj prijatelj i ja sam njegov. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji i baš sam mu posle pobede nad Jang bojsom rekao: „Zeko, spremi se da padneš na drugo mesto najbojih funkcionera Partizana. Uskoro ću biti boji od tebe.“ Naravno, to je bila šala, ali i to bi uskoro moglo da se dogodi.

Ne branim Partizan pištoljem

Jeste li dobili dozvolu za pištolj?

- Ne, nisam još, u toku je proces dobijanja. Smatram da mi posle svega što sam doživeo treba takva zaštita, ali ne da branim klub. Jer klub se ne brani pištoljem, Partizan se brani dobrim i predanim radom.

 Posle Zeke, šta je sledeći cilj, da prestignete Zdravka Mamića i Dinamo?

- Gospodin Mamić pravi odlične rezultate, ali ako mene pitate, mislim da je Zeka najbolji menadžer u ovom delu Evrope. Što se Dinama tiče, ukoliko pobedimo njihovog imenjaka iz Ukrajine i budemo prvi u grupi, preskočićemo Zagrepčane na listi UEFA. To valjda govori koliko dobro radimo u Partizanu. Kad kažem mi, mislim na predsednika Milorada Vučelića, potpredsednika Vladimira Vuletića, sportskog direktora Ivicu Ilieva, kao i na Milana Obućinu i počasnog predsednika Ivana Ćurkovića.

Komentari (1)

nedjo

25.11.2017 08:26

jos da se ponadamo