Mirko Ivanić
BATE Borisov
Mirko Ivanić

BATE Borisov

Mirko Ivanić, Foto: BATE Borisov

Nekadašnji fudbaler Vojvodine kaže da njegova sadašnja ekipa u dobrom raspoloženju očekuje sutrašnji meč.

- Raspoloženje je odlično. Osećamo veliki emocionalni uspon. Optimisti smo i želimo da pokažemo naš maksimalni potencijal.

Verovatno pažljivo sakrivaš šta se događa u tvojoj duši. Dolaziš u Beograd sa statusom legionara i igraš protiv najvećeg kluba iz države u kojoj si rođen?

- Ne pripisujem posebnu važnost toj činjenici. Ima mnogo takvih slučajeva. Dakle, u mojoj situaciji nema ničeg natprirodnog. Zbog toga, pripremam se mirno, bez uzbuđenja i emocija, to je uzaludno. Ja sam profesionalni fudbaler, a sada je BATE moj klub i za njega igram. Čini mi se da ostalo nije toliko važno, posebno jer nikada nisam igrao za Crvenu zvezdu. Nema razloga za mentalni nemir.

Da li će vaši rođaci, prijatelji i poznanici sutra biti na utakmici?

- Da. Otac, majka i brat, a doći će i prijatelji.

Za koga će navijati?

- Za mene. U to nema sumnje.

Da li ste nekada igrali protiv Crvene zvezde?

- Naravno, više puta.

Fenomen stadiona "Rajko Mitić"?

- Dvaput sam igrao tamo. Atmosfera je elegantna. To se ne može objasniti rečima, to mora da se vidi, oseti... Navijači pevaju bukvalno ceo meč! Oni su dvanaesti igrač tima. Međutim, ne treba se bojati. Možemo i moramo da igramo. BATE ima bogato iskustvo igranja evropskih utakmica, koliko ja znam, mnogo puta je uspeo da se izbori u takvim okolnostima.

Uzgred, ko je Rajko Mitić?

- Eh, to je legenda jugoslovenskog fudbala. On je osvojio mnogo titula sa Crvenom zvezdom i Jugoslavijom u posleratnim godinama, uključujući i dve olimpijske medalje. Nakon završetka karijere bio je trener i selektor.

A zašto stadion zovu "Marakana"?

- Nisam razmišljao o tome. Možda zbog toga što ima veliki kapacitet i podseća na istoimeni brazilski stadion. Vrlo često ga navijači napune do poslednjeg mesta.

Koga poznaješ od sadašnjih fudbalera Crvene zvezde? Da li si igrao sa nekima od njih?

- Da, sa Aleksadrom Pešićem i Slavoljubom Srnićem u mlađim kategorijama. Sa Filipom Stojkovićem sam igrao u omladinskoj reprezentaticiji Srbije, a sada smo zajedno u selekciji Crne Gore. Sa Srđanom Babićem u Vojvodini takođe.

Ti si učenik Vojvodine, da li si nekada imao simpatije prema najvećim klubovima u Srbiji - Crvenoj zvezdi ili Partizanu?

- Ne, bio sam lokalpatriota Vojvodine, treće sile srpskog fudbala. Došao sam u taj klub sa 12 godina i moje misli su bile povezane samo sa njim.

Da li su te zvali Zvezda i Partizan?

- Da, oba kluba, ali u Srbiji sam želeo da igram samo u Vojvodini. Tada sam rekao sebi, ako odem iz Vojvodine to će biti samo u inostrani tim. Onda sam potpisao ugovor sa BATE-om.

Da li će sutra biti teško za BATE?

- Siguran sam da hoće. Ali, mi igramo u ovoj fazi takmičenjima sa teškim protivnicima i generalno ni u jednom meču neće biti lako. Međutim, imamo kvalitete koje treba da iskoristimo. Trudićemo se da što bolje odigramo.

Pre dve godine u baražu za Ligu šampiona BATE se sastao Partizanom. Hoće li biti teže sutra ili 2015. godine?

- Partizan je 2015. godine bio veoma jak, ispao od BATE-a, ali je ipak napravio dobar rezultat tada u Ligi Evrope. Tada sam igrao Vojvodini i sećam se savršeno. Ali, Crvena zvezda sada igra sjajno, bez poraza je u šampionatu Srbije, trijumfalno je prošla kvalifikacije za Ligu Evrope. Zbog toga, mislim da će sutra BATE-u biti teže nego 2015. godine.

Ko je najbolji fudbaler Crvene zvezde i koga se najviše plašite?

- Mislim da u redovima našeg rivala ima mnogo pojedinačno dobrih igrača. Oni su veoma moćan tim, ali se nikoga ne bojimo i trudićemo se nametnemo našu igru.

Šta se piše u srpskoj štampi o BATE-u? Sigurno pratiš fudbalska dešavanja u otadžbini.

- Fudbal u srpskoj štampi zauzima mnogo pažnje. Naši novinari odaju priznanje BATE-u, napominju da je vrlo iskusan tim i da često igra na evro-sceni. Mislim da se u Srbiji malo plaše BATE-a. Na terenu može da ispadne drugačije. Pobednik nije onaj o kome se više priča, već onaj koji bolje odigra.

Da li BATE može ostvariti pozitivan rezultat u Beogradu?

- Naravno. Nije čudo što smo ušli u grupnu fazu Lige Evrope preko ovog složenog i uvijenog puta. Uložićemo napor da se u Belorusiju vratimo u dobrom raspoloženju - zaključio je Mirko Ivanić.