Karadžić kao Dabić
Alo!
Karadžić kao Dabić

Alo!

Karadžić kao Dabić, Foto: Alo!

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana Džulijan Bordžer u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, donosi najnovije i neobjavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih begunaca - Dragana Davida Dabića! Bordžer piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić.

Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i - kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti - član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi, Vukčević i jedan od njegovih bliskih suradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M?”, jer su pretpostavljali da je reč o Mladiću.

Sveže obrijan  u Hagu

Associated Press

Sveže obrijan u Hagu, Foto: Associated Press

Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica. Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić. Radovan Karadžić, alijas dr Dabić, koji je doživeo holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, između ostalog, tražeći od pacijenata da piju mokraću. Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić, agent BIA (žena), lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić lečio masažom, uspela je krišom uzeti jednu od dlaka s njegove bujne brade.

Analizom DNK utvrđeno je da je dr Dabić, čovek bujne sede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić. Inspektori BIA, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA došao je samo tri dana pre nego što je uhapšen Karadžić), ponovno su se suočili s opstrukcijom. Pre nego što je akcija hapšenja trebalo da počne, dr Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobusnoj stanici. Agenti BIA pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili. Uhvatili su Karadžića, koji je nameravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa da krene u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira.

Znao da ga prate

Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen, pa je nameravao pobeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom.

Komentari (6)

Bosanac

22.02.2016 10:56

koja budalaština, pa BIA i Vojska Sebije ovog zločinca čuvali, ko i zločinca ratka, sve do kraja.

dusan

22.02.2016 12:42

@Bosanac - kakve gluposti pricas i u sta ne verujes .da niste vi bosanci uhvatili karadzica . pa ko muze bolje da uhvati i izda srbina no sam srbim ,pokazalo se to kroz istoriju vise puta . kroz sve vekove bitisanja srbije retko kada su srbi bili slozni ,a kada se sloze tada su mocni i nepobedivi .na zalost ta sloga jako malo traje ,posle toga udaraju jedan na drugoga -brat na brata ,otac na sina ,sin na oca ,i sve tako do danasnjih dana .e to je prava slika naseg srpstva .zato smo ovako ravijeni ekonomski

slavko

22.02.2016 16:49

@Bosanac - radaovan karadzic je treba traziti pasos od rusije ima je dobrovoljce u srbskoj iz rusije kako se snasla mira markovic odeu rusiju sa 11 milijardi maraka a radovan je zna da ima komunista i komunjara u beogradu oni ga nisu volili a komunjare rade za pare izabra naj goro mesto beograd

MODESTI BLEJZ

22.02.2016 19:28

@Bosanac - BRAVO , PRAVI KOMENTAR I SVE JE TAČNO. KRATKO I JASNO.

suzana

22.02.2016 11:49

Ko mu je izdao ličnu karu i na osnovu čega?

PORODIČAN ČOVEK

22.02.2016 19:27

@suzana - PRAVO PITANJE.