Beskućnici, beskućnik
Nebojša Raus
Beskućnici, beskućnik

Nebojša Raus

Beskućnici, beskućnik, Foto: Nebojša Raus

Iako je prema poslednjim podacima za 2015. godinu zаbeleženo 889 obolelih od te bolesti, stručnjaci su zabrinuti što se ta „bolest siromaštva” širi među beskućnicima i upozoravaju da je takav „skor” bio pre migrantske krize, dok se sada ne zna šta se sve promenilo po dolasku migranata.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, specijalista za plućne bolesti i tuberkulozu, kaže za „Alo!” da je uopšte ne čudi što se tuberkuloza širi među beskućnicima jer je „oduvek bila bolest siromaštva”.

- Svaki put kada dođe do razvoja siromaštva i gladi, a ljudi počnu nedovoljno i nekvalitetno da se hrane, zbog pada imuniteta organizam gubi bitku sa bacilom tuberkuloze, koji je svuda oko nas. Rizična kategorija od dobijanja TBC-a od prošlog veka postali su stariji ljudi, narkomani i oboleli od dijabetesa. Beskućnika imamo sve više, isto je i sa ljudima koji žive u bedi i siromaštvu i koji će pre detetu da daju nešto da pojede nego što će oni sami jesti. Ne smemo zaboraviti ni migrante. Oni nisu testirani na TBC - navodi prim. dr Radosavljević.

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Alo!” da je Srbija spremna da smesti i leči sve pacijente obolele od tuberkuloze.

- Imamo dovoljan broj neophodnih testova u laboratorijama za detekciju bacila tuberkuloze, dovoljnu količinu lekova za običnu i multirezistentnu, koja ne reaguje na lekove, a i dovoljan broj postelja za sve obolele od te bolesti - kažu nadležni.